Resor och utflykter 2013

Kryddigt studiebesök i september på Österlenkryddor och mustig Äppeltavla på Äppelmarknaden i Kivik i oktober. Längst ner på sidan efter referaten finns länk till bilder.

Studiebesök 2 september Österlenkryddor
Måndagen den 2 september åkte 20 kvinnor till Österlenkryddor i Köpingebro på studiebesök. Eva Olsson tog emot och lät oss välja kryddstudier antingen ute i fälten eller inomhus. Eftersom dagen innebar regn och blåst valde vi att få visningen och berättelsen kring olika kryddor och växter inomhus.

I den nya tillbyggnaden är det inbjudande att slå sig ner. Eva hade förberett visningen och plockat in många av örterna som hon lät oss få kännedom om genom öga, öra, känsel, lukt och smak för att få lärdom på bästa sätt.

Jag ska återge en del av växtinnehållet och dess olika betydelse inom dryck-mat-och läkekonst. Många av växterna finns det också olika skrönor kring. För att förbereda matintaget är det inte fel att ta en snaps av Malört s.k. Besk eller av Pircum från Johannesörten. En god snapsblandning kan bestå av Rölleka, Åbrodd och Kryddtagetes.

Till en god Lammgryta är Grönmynta, Timjan och Rosmarin givna kryddor. Mynta är en god ingrediens i desserter, bakverk och drycker. Ett gott tillbehör att strö på t.ex. tomat är örtsalt som består av: Havssalt, Kyndel, Citronmeliss, Libbsticka, Salvia, Timjan och Oregano.

Lavendel- Ringbloms- Fänkålstvål är väldoftande och välgörande. Ringblomsolja för sårvård rekommenderas. Kronbladen ska täckas med rapsolja och stå ca. 3 veckor. Åbrodd ströddes i gamla tider på golvet för att hålla ohyra borta från att krypa fram ur golvspringor och är dessutom väldoftande.

Maränger med Mynta Ca. 30 st.
2 äggvitor
½ dl Myntasocker
4 droppar ättika
Vispa äggvitorna och ättikan till hårt skum.
Tillsätt sockret, rör om.
Klicka ut en matsked på plåt.
Grädda i ugn 125 grader, ca. 45-60 min.
/Hanna-Karin Persson

Utflykt till "Äppeltavlan" i Kivik den 2 oktober
Resan påbörjades i Tomelilla vid Coops parkering kl. 13.00. Färden gick mot Kivik på alla småvägar som vår chaufför kunde hitta. Han var också en duktig guide och berättare. Vår resa blev därför mycket givande. Vi kom så småningom till "Äppeltavlan" som var oerhört imponerande. Enligt uppgift hade det gått åt 35 000 st. äpplen att tillverka detta konstverk av Emma Karp Lundström. Vi fick också tillfälle att shoppa frukt och fisk m.m.

Några av oss besökte också en konstutställning med 400 sorters olika äpplen samt också konst med päron. Efter avslutat besök i Kivik gick resan mot Café Annorlunda där vi drack kaffe och åt av alla sorters olika kakor och bakverk som hade dukats fram i mängder. När vi var mätta och belåtna av allt det goda fortsatte färden hem till Tomelilla. Vår förträfflige busschaufför tog nu en annan väg tillbaka som blev även den intressant och trevlig. Hemma i Tomelilla igen applåderade vi vår underhållande chaufför Per-Olof Esbjörnsson som gav oss en så fantasifull och trevlig eftermiddag.
/Laila Ljungblad

Till bilder från besöken

Tillbaka till sidans topp