Möten och sammankomster maj - september 2015

Referat från månadsmöten och andra sammankomster under maj - september 2015. Längst ner på sidan efter referaten finns en länk att klicka på för bilder.

Månadsmöte den 28 maj i Teaterhallen Folkets Park

Ca 60 deltagare var närvarande. Mötet öppnades av Ordförande Lars Carlstedt som hälsade välkomna. Efter Dagordningens godkännande trädde Nya krögarparet Helén och Ola fram och presenterade sig och hoppas att deras inflytande ska ge Parken nya positiva förutsättningar framöver. Ingvar Gustavsson Parkens nya ägare fortsatte med nyheten att börja renovera Dansrotundans tak V 23 som första åtgärd.

Dags för Kent Persson, Programansvarig att presentera Ingmar Skogar som i ord och bild skulle ta oss till Svalbard - Arktisk sommar med sin reseberättelse.

Färd från Tomelilla till Svalbard som tidigare benämndes Spetsbergen tar 3,5 tim. Namnet Svalbard betyder: "Landet med de kalla kusterna." På Svalbard bor 2800 personer. Färgglada trähus präglar bebyggelsen. På tundran finns 200 växtarter som t.ex. Vit vallmo, Gul vallmo, Purpurbräcka och Polarull. Ripan som finns här i  fågelvärlden har tagit sig vandrande över isen från Grönland. Väder- och isför-hållanden påverkar färdplanen för expeditionens målsättning att göra landstigningar med gummibåtar av högsta säkerhet. Vi utgår från norska Longyearbyen med vårt expeditionsfartyg och seglar ut ur isfjorden. 

Spetsbergsgåsen och Praktejdern häckar vid Liefdefjorden med vackert snöklädda bergstoppar i fonden. Raudfjorden är ett favoritställe för säl. Har vi tur släpper isen in oss i Hinlopen och vidare når vi Alkefjellet. Ca 200000 Spetsbergsgrisslor häckar på denna klippa. Nordaustlandet är en imponerande ö täckt av en enorm inlandsis. Långt öster om Nordaustlandet ligger Vitön. Här återfanns 33 år efter den misslyckade Nordpolsfärden Andrée och hans olycksbröder. Söder om Nordaustlandet kan vi se isbjörn, Valross, Polarräv och Svalbardsren. Storslagna fjordar vid Hornsund i sydvästra Svalbard bjuder på enorma glaciärer som vältrar sig ut i havet. Ett favorittillhåll för många isbjörnar.

En stor applåd för Ingmar Skogars berättelse i ord och bild.

Efter kaffepaus följde info av Ordförande: Nationaldagsfirandet den 6 juni. Kl. 11.30 samling utanför Kommunhuset. Kl.12.00 Avmarsch till Torget där flera sittplatser finns i år. Somaliska kulturföreningen har bl.a. uppvisning av dans.

Kent Persson gav info om kommande program och resor. Resan till Östra Småland och Öland 2016, V 26 kommer som ämne i Kamratcirkeln som börjar den 31 augusti på Byavångshemmet. Hanna-Karin Persson håller i denna cirkel.

Rene Cottin gav info om Boule och Promenader. Hanna-Karin fortsatte info om övriga aktiviteter. Ester Hansson fortsätter med Gymnastik på torsdagar. Engelska som lättare konversation för intresserade i en Kamratcirkel fortsätter likaså. Intressen för Ingrid Brinks kurser kan följas i Höstprogrammet av Studieförbundet Vuxenskolans utbud. Bland övriga aktiviteter kan nämnas: Kortspel som Bridge och Priffe på Byavångshemmet och Vävstugans vänner som har ny lokal på Västergatan. Mer info kring aktiviteter kan läsas i "SPF:s Medlemspärmar" som finns på Biblioteket, Kommunhuset, Församlingshemmet och på våra Månadsmöten.

Ordföranden gav även info om Försäkringar, jojo)) - kortet Service-resor Skånetrafiken.

Resa till Bohuslän 17-19 augusti, Bostadstillägg (Kent Persson åker på kurs 2 juni.) och Frågsporttävling (Hjärnkoll) den 26 augusti. Även dessa infon för djupare beskrivning finns att tillgå i ovannämnda pärmar.

Innan Avslutning med Nationalsången och tack från Ordföranden tog Mai, Anna Greta och Kent hand om Lottdragning och Vinstutdelning.
/Hanna-Karin Persso

Månadsmöte torsdag 27 augusti i Teaterhallen

65 personer var närvarande. Mötet öppnades av Ordföranden Lars Carlstedt som hälsade välkommen. Föredragningslistan godkändes. Valberedningens förslag att välja Kent Persson som Fyllnadsval till Styrelsen mottogs med ett enhälligt: Ja från medlemmarna.

Underhållning följde med Föräldrakören i Stiby. Föräldrakören i Stiby med åtta glada deltagare sjöng av hjärtans lust. Två musikanter med dragspel och gitarr ingick i kören. Publiken rycktes med från början till slut av medryckande sång och musik. Signaturmelodin Kul att de' är att få sjunga för er som följdes av bl.a. Spel-mansvisa, En gång i min ungdom, Pågen och tösen, Jag blir så glad när solen skiner, Till Prärien (Utsmyckning till indianer), Kom Julia vi går och Dansa alla i en ring (Ringdanser där några ur publiken deltog.) Innan kaffet följde ett potpurri ur Sven Ingvars låtar. Till sist en hejdundrande Rock around the clock.

Efter Kaffepaus informerade Hanna-Karin och Kent angående resan till Östra Småland och Öland 2016.V 26 efter Midsommar, 27 juni-1 juli hoppas vi resan blir av.

Höstens Kamratcirkel koncentreras till detta resmål. Böcker till förfogande tillhör Bibliotek och Vuxenskolan. Som avkoppling läsning ur boken: Byaliv i helg och söcken s.k. Folklivsskildringar. Välkomna i Kamratcirkeln med start måndag 31 augusti kl.9.30-11.30 på Byavångshemmet, sal 5. Vidare upprepade Hanna-Karin andra aktiviteter som Gymnastik, Boule, Promenader, Kortspel(Bridge och Priffe), Vävstugans vänner. Intresserade tar kontakt med Hanna-Karin.

Kent upplyste om den ekonomiska kostnaden för resa, kost och logi så gott han kunde i dagsläget. Den som ej deltager i Kamratcirkeln får betala ca 5000 kr men som är välkommen som resenär. Den som deltager i Kamratcirkeln hoppas få ett bidrag från Sparbanksstiftelsen som Kent har kontakt med.

Årsmötet 2016 blir den 4 februari OBS! Inget Månadsmöte i januari 2016. Förändringen togs emot av medlemmarna.

Kursdag på Frostavallen 22 september för PRO- och SPF- medlemmar: Våldet går inte i pension. Lars och Kent åker.

På septembermötet info om Bostadsbidraget Medlemsvärvningslåda. På årsmötet delas lådan ut till den som värvat flest medlemmar. Tält inköptes till Sommarmarknaden. En god investering. 21-lotter såldes som gav många vinster. På höst-marknaden fortsätter försäljning av 21-lotter. Efter lotteridragning, vinstutdelning och tack till lotteriansvariga avslutades mötet med Nationalsånge.

Lars Carlstedt tackade för visat intresse.
/Hanna-Karin Persson

Månadsmöte den 24 september i Teaterhallen

Mötet öppnades av Ordföranden Lars Carlstedt som hälsade ca 45 personer välkomna. Efter godkännande av Föredragningslistan hälsade Kent Persson dagens gäst Carl-Henrik Henriz, pensionerad Kyrkoherde välkommen att kåsera om Dag Hammarskjöld.

Enligt Carl-Henrik Henriz var Dag Hammarskjöld den störste statsman som Sverige haft. Dag växte upp intill kyrkan i Uppsala som yngst av fyra bröder. Han var mycket duktig i skolan med A i de flesta ämnen. Hans mor stod Dag väldigt nära. Mamman var kristen och Dag följde ofta med henne till kyrkan. Nathan Söderblom var präst där. Dag läste nationalekonomi. Kom in på statsförvaltningen där Ernst Wigforss var finansminister. Därefter över till utrikesdepartementet under Östen Undén.

Läste och skrev ner "Vägmärken" 1950. FN:s norske Trygve Lie var general-sekreterare i början av 1950-talet men var inte så omtyckt. Dag Hammarskjöld blev vald som efterträdare 7 januari 1953. Avlade eden i FN-huset i New York där 3500 representanter från olika nationer fanns samlade och som Dag gick runt och hälsade på. Han tog sig an sina uppgifter och visade en human inställning. Reste runt i världen på egen hand och försökte lösa konflikter bl.a. i Suezkanalen där Nasser från Egypten, Ben-Gurion i Israel och ledare från Frankrike och England var inblandade.

Dag Hammarskjöld var vital och ägnade sig åt fjällvandring och bergsklättring. Efterträdde sin far i svenska akademin.

Efter Lumumba som mördats åkte Hammarskjöld till Kongo. Alla länder förutom Ryssland applåderar att FN:s generalsekreterare ville sitta kvar. FN ville i första hand hjälpa de små staterna. FN har väl aldrig haft en sådan kunnig person för detta ämbete. Dag åkte först till Léopoldville och skulle sedan mot Ndola. Planet lyfte men kom aldrig fram utan störtade 28 september 1961.

Hammarskjölds kristna tro gjorde att han kände en pliktkänsla mot sin uppgift som medlare. "Vägmärken" publicerades ett par år efter hans död. Det finns människor som förtalat Dag Hammarskjöld och som framhävt att han trodde att han var Kristus själv.

Ordföranden framförde ett tack följt av applåd för ett intressant föredrag.

Efter kaffepaus följde info till medlemmarna. Kent Persson visade informationstext på filmduk och redogjorde för Bostadstillägg som är ett tillägg till pensionen och är skattefritt. Närmaste servicekontor finns I Ystad på Missunnavägen. Kent står också till förfogande om så önskas.

Hanna-Karin gav info om en kursdag:"Våldet går inte i pension". Vidare fick medlemmarna info angående: "Mästarna bakom glaset"- Mässa i Malmö "Res-och Livslust", Inbjudningar, Dansaftnar, Spa m.m.

Ordföranden fortsatte med info om Trafikplan som han fann gehör för och som ska utvecklas vidare. "Förslagslådan" och Allaktivitetshus informerade Lars också om.

Monica Norén, Diakoniassistent påminde om Kyrksöndag den 4 oktober kl.14.00 i Församlingshemmet Tomelilla dit hon hälsade välkomna. Därefter skedde dragning på lotteriringar och entrébiljetten. Särskilt spännande med överraskningen av entrébiljetten: Rårörda lingon i burkar som Ingalill Carlstedt skänkt blev till glädje för många lyckliga vinnare.

Ordföranden tackade för en trevlig eftermiddag. Nationalsången sjöngs till sist.
/Hanna-Karin Persson

Till bilder från mötena

Tillbaka till överst på sidan