FN-historia och alger 2 november

Klubb 67 besökte i egna bilar Dag Hammarskjölds Backåkra och Simris Alg i Hammenhög den 2 november 2019. Länk till fler bilder finns efter referatet längst ner på sidan.

Den 2 november, mitt i Allhelgonahelg och Österlen lyser, gjorde 13 medlemmar en utflykt i egna bilar till Dag Hammarskjölds Backåkra, Löderup och Simris Alg i Hammenhög. Däremellan blev det ett trevligt lunchstopp hos Emelie på Smedjans Mat & Logi i Östra Ingelstad samt ett kort stopp på storloppisen Allt-I-Allo i Hammenhög.

Trots ett traditionellt novemberrusk dök alla upp och vår lilla karavan startade från Lidls parkering kvart över tio. Färden till Backåkra gick via Bollerup och Löderup. Strax före kl 11 var vi på plats och togs emot av Karin Erlandsson som är intendent vid Backåkra. Tillsammans med en grupp från Göteborg på 16 personer fick vi en intressant och spännande berättelse om Dag Hammarskjölds liv, hans förvärv av Backåkra och episoder från Backåkra med bl.a. besök av Kofi Anan när han var generalsekreterare för FN.

Hammarskjöld efterträdde Tryggve Lie 1953 och var generalsekreterare för FN ända fram till sin tragiska död i flygolyckan över Ndola i juni 1961. Han var frilufts- och naturmänniska och gjorde flera besök på Österlen och blev förtjust i platsen där Backåkra ligger. Det var dock en litet mer anspråkslösare fiskestuga i närheten som inköptes och där han och familjen vistades och bodde när de var på Österlen. Hammarskjöld hann aldrig att bo på själva Backåkra. Han fick tips om att det var till salu av sin vän konstnären Bo Beskow. Beskow hade velat köpa Backåkra själv men kunde inte men lösningen blev att Hammarskjöld köpte gården 1957. Med hjälp av Beskow renoverades gården och var tänkt som bostad efter att han avslutat som generalsekreterare, men så blev det alltså inte för Hammarskjöld

Hammarskjöld testamenterade gården till Svenska Akademien och Svenska Turistföreningen (STF). Fram till 2011 kunde ledamöter ur Svenska Akademien disponera rum på Backåkra för läsande eller eget författande, vilket var ett av villkoren i Hammarskjölds testamente. Hammarskjöld hade själv en stol i akademien. Men efter 2011 upphörde detta och gården stod övergiven under flera år och förföll delvis. Sedan 2015 ägs Backåkra av Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra. Stiftelsen har grundats av Svenska Akademien, Hammarskjöldska släktföreningen och STF. Efter omfattande renoveringar återinvigdes Backåkra i mars, 2018. Idag är gården ett museum där delar av Dag Hammarskjölds fantastiska konstsamling visas samt många av de gåvor han mottagit under sin tid som FN:s generalsekreterare.

När Kofi Anan var på besök 1999 arbetade Karin Erlandsson på Backåkra. Plötsligt föll Anan på knä och Karin undrade förstås "vad människan gjorde". Men han hade fått syn på en träpall som visade sig vara från Ghana och Ashanti-stammen, som Anan själv kommer ifrån. Det var en pall han alltså sett många gånger i hemlandet och som hade stor betydelse för hans folk. När han nu fick se den här på Österlen krävde den respekt och vördnad! Karin berättade att den då stod på golvet och vid dammsugning brukade den bara sparkas undan. Efter Anans besök hamnade den på en upphöjd glasplatta!

En episod som belyser Hammarskjölds storhet som generalsekreterare var när han medverkade i förhandlingar om ett frisläppande av ett antal amerikanska flygare som fängslats i Kina. När Hammarskjöld firade sin 50-årsdag 1955 fick han en mycket värdefull porslinsvas av kinas premiärminister Zhou Enlai. Med vasen kom ett telegram i vilket det stod: "Våra gratulationer på högtidsdagen. De amerikanska flygarna kommer att släppas i dag."

Backåkra är väl värt ett besök och är en historisk minnesplats över en stor, svensk statsman. Om vi någonsin får veta sanningen om flygkraschen 1961 återstår att se.

Efter Backåkra var det dags för lunch på Smedjans Mat & Logi i Östra Ingelstad. Där fick vi en god och värmande broccolisoppa inklusive bröd från Smedjans bageri, kaffe och surdegsvåfflor som vi fick grädda själva! En rolig och avstressande lunch i en väldigt trivsam miljö i den gamla smedjan. Vår ordförande Lars Carlstedt passade på att hälsa två nya medlemmar välkomna, Kjell-Åke och Irene Ekstrand från Tomelilla, som valt att följa med på utflykten.

Eftersom vi hade litet tid över innan Simris Alg blev det också ett stopp på mastodont-loppisen Allt-I-Allo i Hammenhög. Där finns i stort sett allt som någon velat bli av med och som nästan ingen vill ha! Men är ju värt ett besök ändå i dessa tider då återbruk i allt större utsträckning vinner mark.

Vi anlände sedan lagom till den öppna visningen på Simris Alg i Hammenhög kl 15. Det var rätt mycket folk där men vi fick en bra och tydlig inblick i processen kring framställningen av bl.a. algolja. Algerna som odlas är noga utvalda av företaget. Processen startar i mindre genomskinliga rör där algerna får växa till sig i en särskild näringslösning. Efter 2-3 veckor kan algerna delas upp och tillväxten fortsätter sedan i större rör. Delning sker ytterligare några gånger innan algerna till slut hamnar i den stora växthushallen. När algerna skördas frystorkas de och det går att pressa ur oljan som är en av huvudprodukterna för företaget. Algerna innehåller Omega-3 och det är samma som vi får via fisk. Här har man alltså helt enkelt hoppat över fisk-ledet och odlar alger för att ta fram Omega-3 direkt. En annan produkt är Spirulina. Det är ett grönt strössel som man kan ha på müslin till frukostyogurten! Det smakar absolut inte illa. Simris Alg är ett intressant och spännande företag i jakten på att förse oss med nya, hälsofrämjande livsmedel.

Härefter var utflykten avslutad och vi körde tillbaka i regnet och till Österlen Lyser.
/Gunnar Sallstedt

Till bilder från utflykten