Besök på tre skånska slott 18 maj

Tisdagen den 18 maj 2021 åkte vi med Kiviks Taxi till tre skånska slott av lite olika karaktär

Vi åkte från Österlen på morgonen och vårt första slott för dagen var det vid Ringsjön så vackert belägna Bosjökloster. Här möttes vi av Julia Bonde som gav lite kort information om besöket. Därefter intog vi cafét och fick förmiddagskaffe med ost/skinkfralla och Silviakaka.

Sedan var det dags för en guidad visning av slottet och dess vackra trädgård av dess ägare Thord Bonde. Han tog oss med i den vackra trädgården och berättade bland annat om hur han ramlat ner från husmuren till ett av de gamla klosterhusen som han visade oss. Han berättade mycket engagerat om alla växter och blommor som var planterade i trädgården och han åker runt och klipper gräsytor och sköter rabatter varje dag.

Vi fortsatte vandringen mot den 1000-åriga eken och passerade då beteshagar med getter. Väl framme vid den maginifika eken förklarade Thord Bonde att man stöttar och hjälper eken att kunna stå kvar. Man bedömer att eken kan vara lika gammal som nunneklostret som grundades på Bosjökloster vid mitten av 1100-talet.

Vi fortsatte in på slottsgården och kunde bland annat få beskåda ett storkbo på en av skorstenarna. Inne på slottsgården finns en brunn och en vacker paviljong. Därefter var det möjligt att gå in i den del av slottet som är öppen för allmänheten och bland annat se hur livet för nunnorna kunde se ut. Besöket på Bosjökloster blev mycket trevligt och roligt. 

Efter Bosjökloster for vi västerut och till Örenäs vid Glumslöv och Öresunds strand, slottet där dåtid möter nutid. Här fick vi avnjuta en 3-rätters slottslunch, serverad i slottsmatsalen. På egen hand kunde vi sen gå runt och kika på de vackra salarna och rummen i detta barockslott från 1918. Många väljer att förlägga t.ex. bröllop i detta mer sentida slott. Utsikten ut över Öresund från slottstrappan på baksidan är magnifik.

Resan gick efter lunchen vidare förbi det vackra Trolleholm och sedan stannade vi vid grannslottet Trollenäs. Slottet kunde vi bara se från utsidan. I den vackra slottsparken på slottscafé Borgstugan fick vi avnjuta eftermiddagskaffe med kakkalas. Då dök dagens överraskning upp, Kristina Backe, som med stor inlevelse berättade om slottets historia och dess ägare genom åren. Emellanåt tog hon sin gitarr och sjöng några visor, bland annat givetvis Skånska slott och Herresäten, där Trollenäs nämns. Hon var väldigt duktig och kunnig.

Därmed avslutades slottsbesöken och färden gick tillbaka till Tomelilla. En mycket trevlig och givande utfärd i vackert väder.
/Gunnar Sallstedt 

Bilder från Bosjökloster

Bilder från Örenäs och Trollenäs

                                                                      Vi åkte med