Huseby julmarknad 15 november 2018

Försmak av julen vid besök på Huseby julmarknad i Småland. Efter referatet finns länk till fler bilder.

   

Den 15 november reste SPF Tomelilla tillsammans med fyra övriga föreningar på Österlen till Huseby Julmarknad. Kiviks Taxi och Ulf Hansson skulle köra men han fick i stället köra eskort med kungen och Italiens premiärminister som besökte Lund den 15 november. Ulf hade dock ordnat med en fullgod ersättare i form av Sune från Henriks Resor och alla var nöjda med hans körning. Från Tomelilla var vi 8 st.

Vi åkte först ut i de småländska skogarna och allt längre in på till synes allt smalare vägar. Men då dök sjön Möckeln upp och så helt plötsligt stod där Möckelsnäs Herrgård i all sin prakt. Herrgården ligger naturskönt vid sjön och används bl.a. som konferensanläggning. Det var ingen dålig plats att förlägga en konferens på. Där serverades vi en utmärkt lunch.

När lunchen var avklarad hade vi ungefär en halvtimme kvar till Huseby. Husebyskandalen på 50-talet är ju ganska känd och dåvarande ägaren Florence Stephens blev barskrapad genom sin stora kärlek till det svenska kungahuset!

Nu genomförs det som sägs vara södra Sveriges största julmarknad på godset. Det var ljust när vi kom fram men vid avfärd tillbaka fick vi uppleva ljussättningen runt om på träd och byggnader som var väldigt vackert. På marknaden fanns det mesta i småländsk ost, korv, marmelad, glögg och hantverk av alla slag. Ingen gick nog tomhänt därifrån och att det behövdes ca 3 timmar för att ta sig runt var det ingen tvekan om.

När vi så småningom drog oss tillbaka till bussen stod Sune redo med kaffe och kanelbullar. På hemvägen underhöll Bernt Kellgren hela bussen med historier om både det ena och andra som han ju tycks ha ett aldrig sinande lager av. Vi blev avsläppta sist omkring kl 20.45 efter en mycket lyckad och trevlig utfärd.
/Gunnar Sallstedt

Till bilder från resan