Vandring i Fyledalen med Anna Villavicencio

Vi fick känna skogsdoften, lyssna på fågelsången, speja efter vilda djur och
smaka på lokala delikatesser mitt i den underbara naturen i Fyledalen.

Naturvandring i Fyledalen

Tisdagen 10 maj 2022, en riktig solskensdag befann sig ett gäng på 6 personer och 6 hundar jämte ledaren Anna Villavicencio på naturvandring i Fyledalen. Anna, som för det mesta finns och huserar på Tryde1303, är certifierad naturguide och har lagt upp vandringar i Fyledalen. Denna vandring var ett samarbete särskilt med SPF Seniorerna Klubb 67 Tomelilla.

                                

Många mindre leder finns att tillgå. Varje väg har ett vägnr. Det bästa om man känner sig vilsegången är att följa den stig man valt för att till sist komma fram till den större körvägen.

                                  

Denna vandring handlade speciellt om träd. Träden är att betrakta som olika människor med olika egenskaper. Trädets sätt att växa och breda ut sig skiljer sig väldigt om man t.ex. jämför gran och bok. Granskogen är ganska mörk, enslig och beklädd med mossa på marken. Bokskogen är ljus, glättig och på våren beklädd med en matta av vitsippor.

I Fyledalen finns 15 av 17 fladdermössarter i hela landet. Under vandringen gjordes små stopp för att iaktta t.ex. spillning av hjort och myror som flitigt jobbade med att bygga en stack på södersidan. Idegranen växte på ett annat ställe. Körsbärsträd fanns lite här och var som tillkommit genom fåglars förtjänst. Vildsvin stötte vi inte på. Gäller att visa respekt för dem särskilt om deras ungar finns i närheten. För att skydda sig - slamra med något metallföremål och vifta med armarna. En kopparorm och en hare fick vi i alla fall skymta.

                                 

Hungern gav sig till känna efter ca 2 tim. och nu kom vi fram till jägarnas grillrastplats. Anna var väl förberedd med förtäringen. Tände grillen och lagade till en vegetarisk rätt. Under tiden avnjöt vi en god tomatsoppa som hållits varm på termosar och äppelmust som dricka. Under måltiden berättade Anna vidare fakta och berättelser kring Fyledalen. Efteråt drack vi kaffe med gott tilltugg. En lyckad dag à ca 3 1/2 timme var till ända.

Stort tack till Anna och hunden Fresno som ledde dagens vandring!
/Hanna-Karin Persson

Mer bilder från vandringen 

I samarbete med