Nordvästra Skåne 15 maj

Besök på vackra Sofiero, Kullahalvön och mycket intressanta Heagården

Länk till bilder finns längst ner efter texten

Nordvästra Skåne 15 maj 2023

Den 15 maj var vi ett 10-tal medlemmar från Klubb 67 som åkte med Kiviks Taxi och ytterligare tre SPF-föreningar till Nordvästra Skåne. 

Vi åkte från Österlen på morgonen och stannade först till för lite morgonfika på en trevlig rastplats. När vi anlände till Helsingborg blev det först en liten rundtur i staden innan Ulf kunde parkera bussen vid Sofiero slott. Tillsammans med en duktig guide fick vi se den fantastiska trädgården och slottsparken med sina fantastiska rhododendron och mycket annat. All blomning hade inte kommit igång ännu men trädgården är väldigt vacker.

Mätta på blomsterprakt men hungriga i magen kunde vi sedan avnjuta en lunchsallad. Lunchen skulle ha serverats i slottet, men där pågick ombyggnad, så serveringen var flyttad till ett tält ute i parken.

Efter lunchen reste vi vidare på vackra vägar på Kullahalvön och fick uppleva pärlor som Mölle och Kullaberg. Vi var många som "klättrade" upp på bergshällen längst upp dit det gick att köra på Kullaberg och fick en vidunderlig utsikt. På vägen ner tillbaka passerade vi alla fina hus som minst sagt ligger fantastiskt.

Dagens sista besöksmål var den trevliga och innehållsrika Heagården i Munka Ljungby. Här mötte vi Bengt Åke Bengtsson som bor på gården och är guide, museivärd och husbonde. Han inte bara guidade och berättade om gårdens tidigare ägare och historia, utan bjöd också på anekdoter och lite sång och musik till eftermiddagskaffet som intogs på Heagården.

Gårdens historia är att Jöns Hansson köpte 135 tunnland jord och byggde den herrgårdsliknande Heagården 1862. Han ville visa att han inte var vem som helst – läskunnig bonde, kommunalpamp och nämndeman. Hans dotterdotter Elisabet Nilsson kom hit 1884 då hon som nyfödd miste sin mor, blev uppfostrad av mormor, morfar, två ogifta mostrar och en ogift morbror. Hon fick inte gifta sig med den hon ville och skänkte hela gården till en stiftelse vid sin död 1968. Idag står hela hennes hem intakt som ett museum och man får en god inblick i människornas liv på landet för hundra år sedan.

Förutom boningshus och alla jordbruksredskap finns alla Ängelholms gamla brandbilar och en mängd brandbekämpnings-materiel här, en fungerande gammal bysmedja, ett polismuseum med föremål och dockor som beskriver polisens arbete under 1800- och 1900-talen, en gammeldags snickarverkstad, en gammal sko- och toffelmakarverkstad, en gammal manufakturaffär och mängder med gamla föremål som skänkts till gården. I en avdelning med olika vagnar står det en hästdragen likvagn!

Den parkliknande trädgården är en ovanligt välbevarad 1800-tals trädgård i tysk stil med symmetri, gräsmattor, grusgångar och fruktträd. Heagården är en kulturgärning med dess olika muséer och är absolut värt ett besök och var en fin avslutning på en trevlig dag.
/Gunnar Sallstedt

Bilder från resan