Onsdagsmöte 31 jan

Mitt London. Bengt Herrman berättade om sin uppväxt i London under 60-talet.

På SPF:s onsdagsmöte den 31/1 bjöds vi på en guidad tur i London med Bengt Herrman. Han kom till London 1960, då hans pappa blev präst i Svenska Sjömanskyrkan. Bengt har samlat frimärke, vykort och brev från tidig ålder. Med hjälp av bl.a. vykort från olika Londonmiljöer tog han oss runt i London. Han underhöll oss med intressant fakta och många roliga anekdoter.
Vi fick höra om Hyde Park, där det ska finnas 30 000 vilda papegojor. En historia sa att allt börjat med Jimi Hendrix, som vid en konsert hade papegojor, som han sedan släppte ut. Sanningen avslöjades 2019. Det är förrymda fåglar, som förökat sig! Det lär finnas 100 000 stycken runt om i London!  I Hyde park finns också en ridväg med 300 gaslyktor. De kom till då William III var kung. Han var mörkrädd och var orolig för överfall, eftersom kvarteren inte var helt säkra.
 Vi fick se Kensington Gardens med statyn av Peter Pan och sedan Piccadilly Circus. Där visade Bengt Herrman konstmuseet, varuhuset Fortnum& Mason, Linne ‘sällskapets lokal och tunnelbanan. London har världens äldsta tunnelbana från 1863. Enligt Bengt Herrman ska man ta tunnelbanan om man har en tid att passa och bussen om man inte har det. Så gjorde Bengt, då han skulle till och från skolan. Han var elev i svenska skolan, som låg i svenska församlingskyrkan. Själv bodde han och familjen i en bostad i Sjömanskyrkan. Där träffade han dagligen många svenska sjömän. Han berättade att han som pojke spelade biljard med Alf Martin, känd radioröst framför allt under andra världskriget.
Bengt Hermann berättade om City of London, som är en egen kommun med borgmästare och polis. Den grundades 55 f.Kr och hette Londinium. Idag bor 8500 personer i området men dagtid rör sig mellan ½ - 1 miljon människor där. Det finns 47 kyrkor varav St. Pauls Cathedral är den förnämsta.
Han berättade vidare om Tower Bridge byggd 1894. Det är en klaffbro och vi fick höra en sann historia om busschauffören Albert, som 1952 lyckades ta sin buss 78 med 20 passagerare över bron trots att den hade börjat öppna sig.  Tack vare Alfred gick allt bra och han berömdes och belönades rikligt.
I hamnkvarteren Surrey Docks återstår endast en av dockorna. Resten har man fyllt igen och numera är det ett attraktivt bostadsområde.  Vi fick höra om Greenwich, om nollmeridianen och att det kan vara 7 meters nivåskillnad mellan ebb och flod.  Vi rekommenderades en båttur på Themsen eller After noon tea, som kan kosta 935 kr på Hotel Ritz.  Vi fick höra att det finns 10 000 lejonstatyer i London, t. ex ligger några och bevakar statyn av Lord Nelson på Trafalger Square.
Ja, detta och mycket mer fick vi höra om och Bengt Herrman avslutade med citatet att” den som är trött på London är trött på livet”.
Träffen avslutades med god fika, lotteri och information av vår ordförande Leif Åkerblad.

Text G.A. Foto SC