Onsdagsmöte 26 oktober

Stefan Quint visade film och berättade om bohuslänska Hållö

Det blev ett välbesökt och uppskattat onsdagsmöte den 26/10, då SPF Hjorten hade besök av Stefan Quinth. Han är naturfilmare och har arbetat med djur, natur och kultur sedan 1976. Många av hans filmer har visats på TV och blivit omtalade och omtyckta.
Stefan började med att berätta om ett projekt för allmänna arvsfonden, som han nu sysslar med. Det går ut på att uppmuntra människor att dokumentera personer, hantverk, platser mm för att bevara deras historia till eftervärlden. Stefan brinner verkligen för hur viktigt det är att vi tar chansen. Det är ett viktigt minne för kommande generationer, betonade Stefan. Vi fick se korta utdrag från en del av Stefans filmer som  Min vän Elsa och Lanthandeln i Krokstorp men också djur och platser både i och utanför Sverige.
Stefan har varit med och startat föreningen Safari i Sverige och Miljöjägare, som riktar sig mot unga upp till 26 år och även mot äldre 65+. Allmänna arvsfonden sponsrar detta och Stefan hoppades att det fanns någon eller några som kände sig manade att delta i detta projekt. De som är intresserade får stöd och hjälp på många olika sätt för att genomföra sin dokumentation. Man får låna utrustning, gå kurser, hjälp med redigering med mera.
Efter fikastunden visades Stefans Quinths film om Hållö – en fyrplats med anor. Många av de närvarande hade besökt Hållö både en och två gånger. Några är till och med värdar under en vecka där ute och tar hand om verksamheten på vandrarhemmet och caféet. Detta fick vi se bevis på i slutet av filmen då Stefan serverades nygräddade våfflor med grädde av några i vår duktiga serveringsgrupp.
Stefan berättar i filmen om Hållös historia, om de olika fyrvaktarna och deras familjer, hur fyren fungerar och hur livet kunde vara där ute på den ibland helt isolerade ön. Nu är det en omtyckt plats att besöka och framför allt njuta av vackra sommardagar. Men tillvaron var inte alltid så lätt och alla fick dra sitt strå till stacken. Kvinnorna fick ofta rycka in och hjälpa till i arbetet på fyren. Barnen kunde gå i skola under en del av året, då det ordnades med lärare och undervisning i en av husen. Vi fick se Evert Taube, som besökte Hållö ett flertal gånger, eftersom hans morbror var fyrmästare där under ett antal år och Taubes ”Bluebird of Hull” bygger på en tragisk händelse utanför Hållö.
Under mötet serverades vi som vanligt god fika, fick lite information av ordförande och lotteriet gladde en och annan vinnare.
Text. G.A.