Galapagos, 20 nov

Galapagosöarna med Seppo

Öarna har endast varit bebodda i liten skala och nu är större delen av öarna nationalpark. Detta gör att djur inte är särskilt rädda för människor och man kan komma dem mycket nära vilket är trevligt för den som vill fotografera.
Bland de unika djur som Seppo träffat på kan nämnas havsleguan, galapagossköldpadda, fregattfågel, "darwinfinkar" (tangaror). Han har också summit tillsammans med sjölejon och hajar, hela tiden med kameran i läge för att fånga mötena.
En speciell historia som nog fastnade hos många var den om "vampyrfinken". Denna fågel gör ett litet sår på en större fågel och dricker blod från den. Vampyrfinken kommer dessutom ihåg sin "värdfågel" och återanvänder samma sår i kommande måltider.
Även Galapagos påverkas av klimatförändringarna. Den globala uppvärmningen gör att öarna utsätts för s.k. elNinjo-katastrofer. Dessa drar med sig varmare havsvatten vilket slår hårt mot vissa djurarter. Vi uppmanas alla att hjälpa till att göra allt vi kan för att minska klimatpåverkan!
Seppo är en livfull berättare och illustrerade sina möten inte enbart med bilder utan ibland också med hela kroppen.
Det var en mycket nöjd åhörarskara som fikade innan mötet avslutades med pålysningar och lottdragningar. Vid kommande onsdagsmöte är det dags för jul- och luciasånger.

Text: HaAn           Bild: Rune Feldt