Vinets vagga. Georgien, 26 sept

"Vinets vagga"


2015 åkte Kerstin Björking och Leif Hedman, nyfikna på det land som anses vara "Vinets vagga", till Georgien för att på plats utforska vintillverkningen. "Vinets vagga" var rubriken på SPFs Onsdagsträff den 26 september och Kerstin Björking och Leif Hedman lät oss ta del av deras spännande resa 2015 och även den resa de gjorde 2018.
I Georgien har man hittat spår av vintillverkning från 8000 år tillbaka. Genom landet gick olika sträckor av Sidenvägen vilket kan ha bidragit till fynden av tidig vintillverkning.
Under deras resor i landet träffade de på några vinmakare som tillverkar vin enligt en flera tusen år gammal metod, Qvevri. De allra flesta vinmakare tillverkar vin enligt traditionell metod.
Qvevri metoden innebär att amforor tätade med bivax nedgrävda i marken fylls med druvklasar, täpps till och grävs över. Druvorna jäser av sig själva i den jämna temperaturen. Skal och stjälkar sjunker till botten. Efter sex till åtta månader är vinet klart för att sugas upp ur amforan. Vinet har en orange ton.
Leif Hedman assisterad av Kerstin Björking berättade vidare för oss att landet har regerats av olika härskare och varit en republik i Sovjetunionen. Sedan 1992 är Georgien ett eget land med huvudstaden Tbilisi. Olika folkgrupper har varit svåra att samla och även ett kortare krig utbröt 2008. Under rundresan konstaterade de att landet är rikt på kyrkor och att den tredje största ortodoxa kyrkan i världen, byggd mellan åren 1995-2004, finns i Tbilisi.
På deras resa 2018 besökte de även Armenien som också har spår från vintillverkning många tusen år tillbaka.
Kerstin Björking och Leif Hedman tackades med applåder och blommor för att de tagit med oss på deras resor till "Vinets vagga".
Eftermiddagen bjöd vidare på lottdragning, gott kaffe med dopp och information. Nästa Onsdagsträff blir den 10 oktober med spelglädje av Ukulelebandet.
   Text: Harriet A    Foto: BÅK