Onsdagsmöte 15 mars

Margareta Frost från Hushållningssällskapet berättade om
”Smart och enkel mat för seniorer”

SPF Seniorerna Hjorten bjöd vid sitt möte onsdagen den 15/3 på information kring kost och kosthållning. Gäst var Margareta Frost Johansson från Hushållningssällskapet som berättade sitt och sina kollegors arbete.
Hushållningssällskapet grundades av Gustav III 1791 då det rådde svält i landet (främst Gotland). Idag har Hushållningssällskapet ca 1 000 anställda som arbetar med rådgivning kring utveckling av landsbygden. Inriktningen är främst lantbruk, livmedelshantering och miljöfrågor.
Margareta berättade om projektet med att utveckla en app (smartphone) för att underlätta goda matvanor i små hushåll. Appen heter Matglad och kan hämtas från PlayButik (eller motsvarande). Matglad är ännu inte tillgänglig för alla typer av smartphones, så den som är intresserad får själv prova om den fungerar i den egna telefonen.
Matglad innehåller en mängd enkla recept och presenterar dem i en slags steg-för-steg-beskrivning. Detta gör det enkelt för dem som känner sig osäkra eller är ovana vid att laga mat. Vi får hoppas att detta inspirerar till att fler skapar variation kring sina måltider.
Margareta betonade också att miljön kring måltiden kan vara viktig. Ett exempel är dukning och uppläggning av maten.Vi fick även en del andra tips för äldre, t.ex gå inte ner i vikt, sprid målen över dagen, mm.
Mötet avslutades som brukligt med lottdragning samt kaffe med kaka.
HaAn