Tidaholmsresa, 25 maj

Nostalgiresa i Tidaholms bygden, 25 maj.

 

Halv åtta lämnade Vårgårdabuss med 29 personer Alingsås för en dagsresa i Tidaholmsbygden. Första stoppen var Valstad kaffe där vi serverades smörgås och kaffe/te. Här mötte också vår lokalguide, Rosa Qvist upp. Några han med en sväng in i den intilliggande kyrkan från 1100 talet.
Stärkta av förmiddags fikat åkte vi vidare mot Suntaks gamla kyrka, alltmedan Rosa guidade under färden. Suntaks gamla kyrka har daterats till 1130-talet. Vår mycket kunniga guide berättar ingående om kyrkan.
Dags för vidare färd mot Kungslena, via Dimbo. Stannade till vid Gestilren, här finns en stor minnessten rest. Lite diskussion om vad för sorts slag som utspelats här, 1210, eller om det var på någon annan plats!
Kungslena Kyrka från 1200-talet. Kyrkan har tre torn, viket är unikt. Dessutom finns här en klockstapel. Rosa guidade oss i kyrkan i över en timme och frågorna var många och relevanta från kunniga Alingsåsare, och guiden blev inte svarslös.
Nu närmade sig klockan ett, då vill skulle äta lunch på Hellidens slott, numera folkhögskola. Fläsk ytterfilé och marängswisch som efterrätt och kaffe på detta. Mycket gott. Nu var det dags för museibesök. Inleddes med ett kort bildspel och sedan guidad rundtur i Tändsticks- och bilmuset. Även detta intressant.
En kort promenad till Tidan och fri aktivitet en halv timme. De flesta tog kaffe eller glass i den 25 gradiga sommarvärmen. Åter till Alingsås strax efter sex, efter en fantastiskt trevlig dag. Tur att det fanns AC i bussen.

 

Valstad kyrka

 

Suntak gamla kyrka

 

Vår strålande guide, Rosa Qvist

 

Takmålningar i Suntak gamla kyrka

 

Gestilren

 

Minnessten, Gestilren

 

Kungslena kyrka

 

Hellidens slott, Folkhögskola

 

Tidaholmare, buss på musset

 

Text och foto:  Rune Feldt

 

 

(GDPR säkrad)