Autolivs grundare, 8 mars

Uppfinningen som räddar 25 000 liv varje år

Equmeninakyrkans storstuga var fylld av förväntansfulla pensionärer från SPF Hjorten då månadsmötet 8 mars skulle handla om grundaren av Autoliv i Vårgårda, Lennart Lindblad.
Vi som alla klarat oss genom trafiken då vi hade fri hastighet i Sverige, bilarna inte kontrollerades regelbundet och barn ofta placerades i knät på någon vuxen i framsätet.
Mannen som gjort filmen: Stefan Qvinth, underhöll oss en stund med berättelsen om en annan film som han hade gjort. Filmen om Elsa som i unga år spärrades in på en s k sinnesslöanstalt i 32 år. Detta blev en berättelse som var både rolig och tragisk.
Då det tekniska fixats fick vi se en fin film om en duktig man och hans livsverk.
Pappan hade varit flera år i Amerika innan han kom hem till Sverige, gifte sig och bosatte sig på det lilla torpet Stockagården. Här föddes Lennart 1929. Han blev äldst i en barnaskara om fyra pojkar och en flicka.
Mottot i familjen var: har man ett problem ska man lösa det.
Bröderna levde ganska vilt. De gillade att skjuta och leka med dynamit och andra smällare.
Skolgången var s k varannandagsskola i sex år. Sedan var det ut på olika jobb inom jordbruk, men också i olika industrier: Vårgårda armatur, järnhandel, bilfirma mm.
Lennart blev bra på affärer. Brodern Stig var bra på det tekniska. De upptäckte att säkerhetsbälten fanns, men de var undermåliga. Hemma i källaren startade utvecklingen av bättre och säkrare bälten. Alla hjälpte till.
Framgångarna kom, men så klagade några tyskar över dåliga bälten som inte klarade säkerhetstest. Lennart såg till att få tag på dessa bälten och fann då att det var plagiat, som givetvis inte var så bra som de skulle.
Ett flygcertifikat gjorde att han snabbt kunde ta sig ut i Europa med eget plan från flygfältet i Vårgårda.
En framgångssaga som Autoliv i Vårgårda är ju inte bara solsken. Mycket arbete och många resor. Hans fru fick klara marktjänsten. Det hade hon gjort bra tyckte de tre barnen, som också var med i filmen.
1975 såldes det numera multinationella företaget. I Vårgårda finns delar kvar som sysslar med forskning, utveckling och produktion.
Lennart ägnar sig åt golf och musik.
Om denne man och hans bror Stig sade en kvinna då de i mycket unga år for kring som galningar på motorcyklar i Vårgårdatrakten: "Dom pojkarna blir inte gamla"
Lennart kan se tillbaka på ett bra liv och kan vara ganska nöjd med sina säkerhetsbälten, som varje år räddar ca 25 000 liv.
Mötet avslutades med blommor till filmens skapare, dragning på lotteri och information.

Text: C Lj  Bild: Bengt-Åke Källström