"The Capital of Fika" och "Lights in Alingsås". 27 sep

"Ljus i Alingsås" eller "Lights in Alingsås"?

Vid SPF Hjortens onsdagsmöte 27 september fick vi som var där fick ett informativt föredrag av turistchef Gunbritt Reteike. Hon berättade om sina 30 år i branschen.
Potatisfestivalen har haft sina svackor. Men hittar man nya varianter, och så blir det bra.
"Ljus i Alingsås" började 1998 med ett litet försök från HDK (Högskolan för design och konsthantverk) i Göteborg. 1999 var det 6 belysta objekt och höll på i 10 dagar. I år är det 7 installationer och håller på 29 september – 5 november. Temat är "Känslor". Installationerna görs av ljussättare från hela världen. De betalar för att få vara med! Arbetsspråket blir följaktligen engelska. Därav "Lights in Alingsås". Alingsås Energi har stort ansvar för det hela.
Matmarknaden på Stora Torget tog inte kunder från stadens restauranger, som man kanske kunde tro. Nej, t o m korvkiosken vid stationen sålde mer under dessa dagar!
Alingsåsaren Susanne MacFies deckare, som passar barn i åldern 7 – 12 år, har gett upphov till deckarvandringar i staden. Böckerna handlar om Alingsås. Roliga att läsa, även för vuxna.

"Capital of Fika"; det intresserade Turistrådet, som satsat pengar på detta. Gå gärna en guidad smakvandring mellan olika caféer!
Alingsås kan! Redan 2 november 1724 kom Jonas Alströmers från Holland och England utsmugglade utrustning till manufakturverket hit. Med denna följde utländska arbetare och Alingsås fick som en av de första orterna i Sverige ansöka hos kungen om religionsfrihet för dessa invandrare. Invånarantaler växte snabbt från 300 till 1300.
Kanske var det det vackra höstvädret som gjorde att endast ett 20 tal kommit till mötet? Men vi som var där blev mycket nöjda. Gunbritt avtackades med blommor.
Efteråt följde "fika", så klart.

Avslutningsvis informerades om tankar på en datakurs av något slag. Vilka problem har våra medlammar med datorer och mobiltelefoner? Onsdag 18 oktober kl. 15 blir ett möte kring detta.

Text:  C Lj  Foto: Rune Feldt