Julens blommor, 21nov

Julens blommor med Johanna Hektor

Blomsstertips inför advent och jul.

Vid SPF Hjortens onsdagsmöte 21 november visade Johanna Hektor från "Hektors blommor" vad vi kan njuta av för blommor inför advent och jul.
Hon använder så mycket som möjligt av svenskproducerade växter. Julstjärnor från t ex Mariestad.
Den finns nu i många färger. Vi fick se kritvit, laxrosa, vinröd och tomteröd. Julstjärnan är känslig för kyla; i synnerhet roten. Blommorna kan även användas som snittblommor. Johanna gjorde ett fint arrangemang av rosa julstjärnor, krysantemum och gröna kvistar i en skål med en oasis. Pressa aldrig ner en oasis i vatten, låt den själv suga upp vatten.
Scinnia är en bra blomma i vintertid. Den tål kyla och står sig länge.
Amaryllislökar kan man plantera själv. Vät rötterna, inte löken. Sätt lökens nedre del 1/3 ner i jorden. Vattna. Ställ ljust. Sedan vattnar man först då blommorna visar sin färg.
När man har amaryllis som snittblomma är det viktigt att stjälken är ombunden längst ner så att den inte börjar krulla sig.
Givetvis vill man ha hyacinter till jul. Inte minst för den goda doften. Blå lär dofta mest. De kan också köpas som snittblommor. Johanna satte ihop en vacker bukett av hyacinter, scinnia, gräs och mjuktall.
Buketter ska stå i mycket vatten (undantag tulpaner) som man byter ofta. Rumstempererat. Det näringspulver man får med är inte så viktigt. Se till att blommornas blad inte står nere i vattnet.
Julrosor odlar man ibland med bortplockade blad. På så vis blir det fler blommor. Se till att de får ljus och jämn fuktighet och låt krukan gärna stå ute.
Som avslutning visade Johanna några fina dörrprydnader; kransar och bågar.
Hon tipsade också om gelékulor som växer då man lägger dem i vatten. Vackra i synnerhet i låga vaser. Om man sköljer dem kan de användas flera gånger.
Efter att ha gett oss all denna inspiration och visat oss skickligt utförda blomsterdekorationer avtackades Johanna med - godis!
Lotterivinster vid detta möte var - inte blomstercheckar - utan de buketter och lökarrangemang som förfärdigats under föredraget.
Som avslutning blev det kaffe och kaka och information om kommande aktiviteter.
Text: C Lj             Foto: BÅK

Foto: Rune Feldt