Bärbel Andersson, 11 april

Varför vill ingen ha mig?

Vid SPF Hjortens onsdagsmöte 11 april fick vi följa Bärbel Anderssons intressanta livsresa. Som fyraåring 1948 lämnades hon bort av sin mamma, som med tre små barn bodde i DDR (det Sovjelkontrollerade Öst-Tyskland). Bärbel hade tbc och skulle få komma till Sverige för att "äta upp sig". Det skulle vara en kort tids vistelse, men blev för resten av livet.
Nu berättade hon om sina minnen av resan. Hur hon plötsligt skildes från sin mor och lyftes upp på ett tåg. Med båt fördes hon sedan till Trelleborg och vidare till Göteborg. Här hämtades hon av Tant Anna-Lisa och Onkel Anders för bilfärd till Alingsås.
Det tog ett tag innan hon började förstå det svenska språket. Och inte alla var snälla mot henne: "tyske tösen". Hos en "morbror" som hade bondgård trivdes hon bra bland alla djur.
Svenskan blev allt bättre. Brev kom från Tyskland, men de var hårt censurerade. Hon undrade om Mutti helt glömt bort henne.
Då Bärbel börjat skolan läste läraren i åk 4 "Anne Franks dagbok". Den berättelsen tog Bärbel så hårt, att hon vägrade att gå till skolan. Hon var ju tysk. Men läraren kom hem och det hela reddes ut.
Under uppväxten kallade hon sig ibland Inger Elisabet för att verka riktigt svensk. Och då hon var 17 blev hon adopterad av sina fosterföräldrar, vilket nog gjorde Mutti lite beskviken.
Efter att Bärbel varit 22 år i Sverige fick äntligen Mutti en chans att resa ut från DDR under några veckor. Nu skulle de få chans att träffas. Mötet skedde i närheten av Hamburg. Bärbel var mycket nervös, men allt avlöpte väl. Här träffade hon också en äldre bror som hon inte hade levt ihop med som barn. Mutti tyckte att Bärbel luktade precis som då hon var liten.
I början på 1980-talet fick hon möjlighet att besöka sin familj i DDR. De spelade skivor med Elvis Presley, vilket var straffbart! Det var mycket strul med inresetillstånd, både svenska UD och STASI måste godkänna. Och utresetillstånd saknades! Men Bärbel lyckades komma tillbaka till Sverige.
Då Mutti blev pensionär fick hon lämna DDR.
Båda Bärbels mammor hade vid hög ålder kunnat ge Bärbel förklaringar till varför hon skickades iväg.
Efter att vi fått ta del av hennes intressanta levnadsöde avtackades Bärbel med vackra blommor.
Mötet avslutades med kaffe och god kaka. Några kunde gå hem med lotterivinster. Vid nästa onsdagsträff underhåller Alingsås manskör. Många andra aktiviteter är på gång bl. a resa till Tidaholmsrakten. Se mer på hemsidan.
CLj

Foto: Rune Feldt