Andalusien runt, 4 - 11 okt.

RUNDTUR I ANDALUSIEN MED SPF SENIORER HJORTEN.

Utsikt över Granada från Alhambra Rolfs Flyg&Buss mötte på flygplatsen i Malaga och färden gick mot Granada genom milsvida olivodlingar. Träden klarar sig i den torra brunbrända jorden utan en droppe vatten på flera månader. En och annan skakmaskin syntes, som har ersatt människans urgamla metod att skörda, men dukar läggs fortfarande ut under träden för att samla ihop oliverna.
Floderna var torrlagda och temperaturen steg sakta mot 35 grader i Granada. Dagen efter guidade oss Nikolas runt borg-och palatsområdet Alhambra med alla sina fontäner och mosaikprydda väggar. Den ligger på en platå med utsikt över staden och Sierra Nevada i bakgrunden. Muren byggdes av sand och grus från närområdet, som packades med långa bräder och står stadigt ännu idag 700 år senare.
Resan gick vidare till Cordoba, som var en europeisk storstad redan på 900-talet, medan London bara var en "lergrop". Den är känd för sin katedral, som byggdes inuti en moské genom att taket togs bort. Detta hände när de kristna drev ut muslimerna från södra Spanien på 1400-talet.
Turen gick vidare till Sevilla där vi bodde tre nätter i en genuint spansk stadsdel på västra sidan om den stora floden Guadalquivir, som mynnar ut i Atlanten. Sevilla var en förmögen stad med närhet till sjöhandel och uppvisar idag spännande arkitektur från världsutställningarna 1929 och 1992. En flamencoshow ingick och som en bonus fick vi uppleva en procession, när en madonna bars fram genom gatorna till rökelse och ödesmättad musik. Vid middagarna gavs tillfälle att smälta dagens intryck förutom all mat, som serverades på bufféerna.
Vi besökte Jerez, där Sandeman tillverkar sherry, som är ett uppspritat vin med destillerat vin från samma druvor. Vinfaten ligger staplade på varandra och töms och fylls uppifrån och ner, så att slutprodukten i den understa raden håller samma kvalitet. Den stora hallens västra gavel står alltid öppen mot havsvindarna, som ger en jämn fuktighet. Det blev förstås kö i butiken.
Efter ett besök på en liten familjerestaurang uppe i bergen, som vår kunnige reseledare hade upptäckt, var vi framme näst sista dagen i Torremolinos. Här är allt inriktat på turister och gator och torg liknar ett tivoli.
Utflykten till Gibraltar bjöd på en hisnande bussfärd uppför klippan och närmare bekantskap med aporna, som går omkring fritt.
Avresedagen var det uppstigning 0330 och ankomst på Landvetter 1045, där en grupp solbrända och nöjda resenärer tog på sig varma kläder.

ROLF HEDBERG

 


Resrutten i Andalusien. Två nätter i Granada, tre i Sevilla och två i Torremolinos.

Vår fantastiske, svensktalande lokalguide, Nikolas, guidar i Alhambra.

Alhambra, där är alltid mycket folk.

Alhambra


Tord, vår engagerade och kunniga reseledare från Rolfs Flyg&Buss.


Utanför hotellet i Granada, i väntan på vår buss.

Oändligt stora områden med olivträd mellan Granada och Cordoba.

 Cordoba. Puente Romano bron över Rio Guadalquivir. Längst bort syns Mezquita, katedralen.

Mezquita,

 

En överdådlig utsmyckning i den katedral som på 1500-talet, när de kristna hade erövrat Cordoba, byggdes inuti den enorma moskén.

Ännu en interiörbild från Mezquita-katedralen.

Så har vi kommit till Sevilla, Plaza de España.


Varje region har sin nisch på Plaza de España.

Folklivet är mycket intensivt runt katedralen i Sevilla.

Vår grupp, och en del andra också, tar en paus i värmen.

Kön med folk till katedralen var lång och vi fick vänta länge för att komma in.

Christoffer Columbus gravkor i Sevillas katedral.


Metropol Parasol, svampliknande byggnad i modern spansk arkitektur.

Puente de Triana-bron. Vårt hotell låg i den trevliga stadsdelen Triana.

Sevillas tjurfäktningsarena.

 

Sandemans sherrytillverkning i Jerez.


Tre sorters sherry provades.

 Typiskt andalusiskt landskap.

De omtalade Gibraltaraporna.

Chauffören guidar oss med inlevelse under hela resan runt i Gibraltar.


Så lämnar vi Gibraltar för denna gång.

En sista bild. Från vårt hotell i Torremolinos.

 

Foto: Rune Feldt