Staffan Ljungberg, 22 feb

 Reflektioner från ett läkarliv

Som i väntrummet hos provinsialläkaren satt vi där i väntan på att doktorn skulle komma.
Han kom - men inte för att ställa diagnoser och skriva ut medicin utan för att delge oss sina "Reflektioner från ett läkarliv".
Staffan Ljungberg, välkänd läkare på Alingsås Lasarett fram till sin pensionering, besökte SPF Hjortens Onsdagsträff den 22 februari. Han berättade om roliga, allvarsamma och stundtals märkliga episoder från sina femtio år inom vården, sin utbildningstid och sitt arbete som läkare. Hur han som 19-åring välkomnades "in i den akademiska kylan" och som en första uppgift i sin utbildning fick en stor låda, med innehåll som skulle namnges på latin. Om ett kort vikariat som provinsialläkare i Småland med dygnet-runt-jour och hembesök. Om Gasmästare Sjöströms öde som ledde till att Alingsås lasarett byggdes och stod klart 1910, med 100 vårdplatser och 30-talet personal. Om forskning och framsteg och tider som förändrats blandat med underhållande anekdoter.
Staffan avslutade sitt föredrag med ett hälsoråd av poeten Olof von Dalin -

Äta lite, dricka vatten,

roligt sällskap, sömn om natten.

Käckt arbeta, lägligt bo,

stillhet någon stund om dagen.

Det är lagen för min hälsa och min ro.

Staffan tackades sedan med blommor och applåder. Kaffe och hembakt serverades innan vi alla gick ut i regnet efter en trivsam eftermiddag i SPF-lokalen.

Harriet A

Staffan Ljungberg i samspråk med sjuksköterskan Britta Axelsson

 

Foto: Rune Feldt