Lästips, 26 feb

Kersti Westin om böcker att njuta och beröras av.

 På SPF Hjortens Onsdagsmöte den 26/2 tipsade Kersti Westin om böcker att njuta och beröras av. Alingsåsare känner igen Kersti Westin från hennes många år i vår bokhandel och många har under årens lopp fått ta del av hennes entusiasm och kunnande när det gäller böcker. Så blev det även den här eftermiddagen. Kersti brinner för att sprida lusten till läsning. Själv lärde hon sig läsa redan i 5-års åldern och var under uppväxten en bokslukare, som bar hem kassar från biblioteket varje vecka. Målet var att läsa alla böcker från A-Ö. Kerstis mor älskade böcker och hon läste varje dag för Kersti och hennes syskon. Om modern hade förhinder någon kväll, läste hon in sagan på band, så att barnen ändå kunde lyssna på sin kvällssaga.

Kerstis fortsatta liv har handlat om böcker med studier av litteraturvetenskap, arbete i Wettergrens bokhandel i Göteborg, egen barnbokhandel i Lerum, bokprat för skolklasser, föreläsningar, arbete på biblioteket i Stenkullen och sista åren fram till pensionen i vår bokhandel i stan.
Nu kan intresserade läsa hennes boktips varje lördag i AT. Dessutom har hon skrivit en egen bok "Barn i en stad", som utkom till vårt 400-års jubileum. Till hösten inför Göteborgs 400-års jubileum kommer hennes bok "Barn i en stad vid havet" och den handlar om åtta barn från 1600-talet och framåt i Göteborg.
Kersti gav ett 20-tal boktips under onsdagsmötet. Det var bl a en bok av Nobelpristagaren Olga Tokarczuk – "Styr din plog över de dödas ben". Det är en underhållande, lättläst och välskriven deckare. Andra prisbelönta böcker var Karin Smirnoffs "Jag for ner till bror", som ingår i en trilogi och som är en mörk historia skriven med humor. "Testamente" skriven av Nina Wähä är också en bok om en dysfunktionell familj. Kersti jämförde hennes sätt att skriva med Astrid Lindgren, det talar direkt till läsaren. Marit Kapla blev Augustpristagare med sin bok "Osebol" , som är ett epos från Värmland.
Feelgoodböcker har blivit en populär genre och Kersti tipsade om några skrivna av debutanter. I en bok "Det lilla galleriet" bor huvudpersonen i Sydafrika och boken ger, förutom sedvanliga kärleksproblem, många inblickar i landets kultur, maten, naturen. "Ljuskällan" är en dagsaktuell samtidshistoria med klimatångest och flygskam.
De som hellre läser böcker med historisk anknytning fick tips om en norsk bok "Minns deras namn" om Henry Rinnan, en norsk ökänd krigsförbrytare. Trevligare läsning är "En gentleman i Moskva" om en charmerande greve som döms till livstids husarrest.
Deckare är en annan populär genre. I en dansk deckare "Mordet på sjöjungfrun" skriven av ett
författarteam blir H.C.Andersen indragen i mordet på en prostituerad. Även i "Där inget vissnar mera" handlar det om ett mord på en prostituerad men i 1800-talets England. "Svarta näckrosor" är en fransk deckare, som förtrollar och lurar sina läsare.
Kersti avslutade med självbiografier bl.a Viveca Lärns "Sladdisen" - en positiv, vänlig skildring av ett maskrosbarn i 50-talets Göteborg. Karin Westin Tikkanen har skrivit en bok om Alingsåsaren Leif Persson och hur han som ung smugglade in pass till Östberlin för att till sist åka fast och tillbringa en tid i Stasifängelse.
Det blev ett inspirerande möte och lusten få läsa några av boktipsen var tydlig bland de närvarande.
Ordförande tipsade om alla kommande aktiviteter och slog ett slag för Stickcafe´t på tisdagar och Torsdagsvandringar. Glöm inte att kolla hemsidan med alla aktiviteter!
Nästa möte den 11/3 underhåller "Hjortens Ukulele" med goa låtar.      Text: G.A.

 

 Foto:  Rune Feldt