Onsdagsmöte 27 sept

Moving Big Band. 18-mannaorkester, som spelade en Veterankonsert med jazz och dansmusik från 50-, 60- och 70-talet.

Det var fullsatt i Pingstkyrkan den 27/9, då SPF Hjorten hade sin onsdagsträff där. Det var storbandet Moving Big Band, som lockat många att komma till träffen och lyssna på jazz - och dansmusik från 50-, 60- och 70 talet. Storbandet, som består av 18 medlemmar och solist, kommer från Mölndal och har spelat tillsammans i 30 år.
Bandet inledde med Glenn Millers ”Moonlight Serenade” och sedan fick vi under drygt 1½ timme njuta av musik, som de flesta av oss känner till och har härliga minnen av. Det blev musik av Duke Ellington, Louis Armstrong, Count Basie med flera. Mellan varje låt fick vi en kort presentation av låtarnas upphovsmän och lite historia omkring det hela. Vi påmindes också om hur tuffa villkoren var för många jazzorkestrar i början och hur många av musikerna fick utstå rasistiska kommentarer på grund av sitt ursprung.
Vi fick även höra berättas om, när swingmusiken kom till Sverige på 40-talet. Det var kanske det första tonårsupproret i vårt land, då de äldre förfasade sig över ungdomens musikval. Nalen i Stockholm blev ett bekant och populärt danspalats. Jazzmusiken ansågs då skadlig och nedbrytande för ungdomen. Povel Ramel svarade på alla skrivna elakheter med låten ”Jazzen anfaller”.
Storbandet lät oss även höra svensk musik - ”Södermalm” skriven av den legendariske pianisten Tore Svanerud och på 50-talet arrangerade SvenOlof Waldoff musik ur My fair Lady – ”On the street where you live”.
Bandets ordinarie vokalist  var förhindrad att vara med, men hon ersattes på ett förtjänstfullt sätt av två andra i gruppen. Bland annat sjöng gitarristen ”A day in the life of a fool” en låt som sjungits in av Frank Sinatra, Harry Belafonte med flera.
”What a wonderful world”, som Louis Armstrong sjöng in 1967 , Ellingtons ”The Satin Doll” från 1953, ”New York, New York” som vi förknippar med Frank Sinatra, ”Route 66” från 1946 – listan blir lång över all härlig musik, som vi bjöds på denna onsdag.
Storbandet avslutade sitt framträdande med ”Bye, bye Blackbird” och vi kunde upplyftade och nöjda avsluta träffen med kaffe och god kaka.

Text: G.A.