All you need is love - Maria Wingate berättar om sin kärlek till Beatles

Maria Wingates föredrag om Beatles var en enda lång kärleksförklaring. Hon guidade oss från sextiotalets början med låtar som ”Close your eyes, I kiss you, tomorrow I miss you” till ”All you need is love” under de tio år som gruppen höll ihop.
Med Youtubeklipp och genom att visa skivalbum tog Maria med oss på en underhållande och lärorik musikalisk resa. Beatles berömmelse berodde på de fina melodierna, stämsången, ny frisyr, söta killar, bra manager, bra arbetsdisciplin, samspelta, experimentlusta, varje album var en vidareutveckling, de utmanade varandra och ett allt bättre innehåll i texterna. De spelade med symfoniorkester, vilket revolutionerade rocken och enligt vissa kritiker tog död på den - men inte på Beatles.
Livespelningar fungerade inte i längden med skrikande flickor som överröstade den tidens små högtalare och studioinspelningar tog vid. Inför en livespelning i USA tog gruppen avstånd från uppdelningen av svarta och vita i olika sektioner. Deras positiva låtar utmanade Sovjet, dit de inte fick komma in. Plattorna smugglades dock in i böjbara vinylmaterial som kunde gömmas i jackärmar. Även i England provocerade en låttext, ”A Day In The Life” ur albumet ”Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band” för sitt droginnehåll och förbjöds.
Det var mycket igenkänning i lokalen. Maria skapade beatleskänsla och delade sin stora kunskap och minnen med oss.

ROLF HEDBERG