Långsegling. 8 maj

Långsegling med Nowak och Camilla Ljungberg

På SPF:s månadsmöte den 8/5 berättade Camilla Ljungberg om den långsegling, som hon gjorde 2015-2016 med sin man Nowak. De hade seglat tillsammans ett antal år och känt att detta var något för dem. Båten som var tänkt, att ta dem ut på Atlanten var en Scanmar 33 – en tio meter lång båt som seglar bra fast kanske inte så vanlig på långseglingar. Den är även rymlig och mycket skulle det finnas plats till.
En provsegling till Skottland i mycket dåligt väder, fick dem att fundera om de skulle klara en långsegling. Men det var ett lämpligt tillfälle för dem i livet och de vill utnyttja den möjligheten. Det var ändå med viss vånda som de i slutet av 2014 tog det slutgiltiga beslutet att seglingen skulle genomföras.
Under sju månader förberedde de sig genom att läsa om långseglingar, träffa andra långseglare, gå på navigationskurs, göra långa listor på allt som skulle ordnas och inköpas, magasinera sitt hem och avsluta sina uppdrag. De gjorde en noggrann genomgång av båten, renoverade motor och segel, skaffade sig säkerhetsrutiner och såg också till att vara beredda för eventuella överraskningar.
De beslöt även att segla med ARC+, en sammanslutning som tar seglare över Atlanten från Gran Canaria till Karibien via Kap Verde. Då fick de bland annat en handbok med goda råd och de gick också på deras informationsmöte. Dessutom har ARC+ koll under hela resan på var seglare befinner sig. Det kändes som en viktig säkerhet. Många i Camilla och Nowaks omgivning mötte dem med viss skepsis och undrade om "de hade dödslängtan". Ja, man ska nog känna att man vågar och verkligen vill uppleva ett år på havet.
För paret fick uppleva mycket under sin långsegling. De lämnade Björkö i slutet av juni 2015 och tog sig via Engelska kanalen till Las Palmas. Redan i början av seglingen drabbades de av motvind och tidvattnet ställde till det för dem. Det lärde dem, att när något händer, bör man stanna upp, ta en kopp kaffe och tänka efter. Aldrig ta förhastade beslut.
Det tog dem 6+16 dagar att via Las Palmas-Kap Verde – komma till St Lucia i Karibien. Där stannade de i drygt fem månader och kunde njuta av bad, sol och snorkling. De kunde bara ta dagen som den kom! Visst tyckte paret, att det var fantastiskt, men de hade inte förberett någon plan för den här tiden. Det var en erfarenhet att det borde de haft.
Under tiden på båten hade de dagsschema med rutiner och tider från morgon till kväll. Bland annat fiskade de och fick upp tonfisk, barracuda och guldmakrill. De fick också se delfiner och valar.
ARC+ gav dem dagliga rapporter om vädret och var övriga seglare befann sig och de gjorde även säkerhetsbesiktningar. För de fick uppleva kyliga, blåsiga dagar då de var fullt påklädda till soliga, varma dagar, då de kunde "kalsongsegla".
Camilla och Nowak känner, att det hade otroligt kul under sitt år på havet och har fått möta många härliga människor, som blivit vänner för livet. Familjen kom på välkomna besök och de kunde njuta av att vara tillsammans. De fick en chans till en paus mitt i livet och de såg mycket, lärde sig mycket inte minst om sig själva.
I maj 2016 startade de seglingen hemåt. Vädret tvingade dem att ta vägen om Irland En lärdom är att aldrig lova vara framme en bestämd dag och på en bestämd plats. Efter en dryg månad anlände de hemmahamnen och möttes av familj, släkt och vänner! De hade klarat sin långsegling!
Det var härligt att ta del av deras härliga och minnesrika år. Vi lärde oss också, att du kan ge dig ut på långseglingar även om du har anlag för sjösjuka. Det finns bra plåster! Det vet Camilla och Nowak! Tack!

Sedan fick vi lite information och lottdragning avslutade det här trivsamma månadsmötet.
*Onsdagsträff den 22/5 på Stampens Kvarn. Björn Florin guidar och berättar.
*Seniorpub på Harrys 14/5 kl. 17-20
*Bordtennis månd. och fred. kl 15.30- 16.30
*Boule utomhus månd. kl 16.00, tisd. kl 15 och lörd. Kl 10
*Datasupport fredagar kl 9-12. Boka tid på expeditionen.
*Lördagsfika sista gången 11/5 kl 11- 12.30

G.A.         Foto: B-Å K