Min vän Elsa, 28 feb.

Min vän Elsa, en dokumentärfilm av Stefan Quinth.

Min vän Elsa – ett livsöde
För alla, som trotsade kylan och tog sig till SPF Hjortens lokal på Savannen onsdag 28 februari, bjöds på trevlig introduktion av Stefan Quinth och därefter visning av hans dokumentärfilm "Min vän Elsa"
Elsa föddes 1921 i Ucklum i Bohuslän. I hemmet fanns fyra barn. Pappan var sjöman och övergav familjen. Mamman gav upp och 1936 överlämnade hon barnen till barnavårdsnämnden. Elsa, som var 15 år, placerades som hembiträde i en familj men blev senare inspärrad på olika sinnessjukhus i Halmstad, Örebro och till sist på Restad i Vänersborg. Rysliga ställen. Värst var Restad. Var det rätt placering av Elsa? Hon ansågs duktig i skolan men stammade svårt.
Elsa fick inga besök. Yngsta systern hälsade på Elsa vid ett tillfälle, men systern dog i leukemi strax därpå. Brodern gick till sjöss och omkom i Buenos Aires. Äldsta systern gifte sig och fick barn.
Efter 31 år på olika institutioner hörde modern av sig och ville ha hem Elsa. Hon behövde hjälp i hemmet. Något senare gick modern bort och Elsa fick boende i Vårgårda.
Nu hade hon pension och fick ett skadestånd på grund av felaktig tvångsvård på 175000kr av staten. Äntligen kunde hon köpa saker! På loppisar och auktioner köpte hon vackra saker som fyllde hennes lägenhet.
"Lycka är inte att få köpa allt man vill utan att glädjas åt det man har"
I Herrljunga folkets park ställde hon upp i en sångtävling – men vann inte.
Elsa verkade trots sitt svåra liv glad och nöjd. "Man måste vara så positiv man nu kan"
Hon dog 2008, 88 år gammal.
Filmen var välgjord och tänkvärd.
Stefan Quinth svarade på frågor om Elsa och avtackades med blommor innan kaffet serverades.
Avslutningsvis var det lottdragning och några gick hem med blomstercheckar.
Framöver planeras festligheter. 17 mars kommer Christer Sjögren till hotellet och 10 april blir det fest på Savannen. Mer om detta på vår hemsida.
C Lj

 

Text: C Lj   Foto: BÅK och Rune Feldt