Alingsåsbilder, 27 feb

1970-talets Alingsås.

Lasse Hammar i sitt 70-tals analoga mörkrum.

1970-talets Alingsås

SPF Hjortens onsdagsmöte den 27 februari hade besök av Lasse Hammar som berättade och visade foton ur sin stora samling bilder från 1970-talet.

Han började med att jämföra dagens situation där man tar fram sin mobil (smartphone), tar en bild och delar ut den via internet, en process som gör att ett par sekunder senare kan bilden ses var som helst i hela världen. När Lasse började sitt fotograferande kunde man fotografera, framkalla, förstora och bildfaxa så att en tidningsredaktion hade bilden på ca 25 minuter, om allt flöt på bra.

Många kände givetvis igen miljöer från den tiden, det är ju bara 40 år sedan. Vi såg många butiker som inte längre finns men också hur många har flyttat, i vissa fall flera gånger. Vi blev påminda om hur stor torghandeln var vid den tiden, att det fanns 3 järnaffärer i Alingsås och att dessa under en tid alla låg på Kungsgatan. På Kungsgatan låg vid slutet av 70-talet även brandkåren (numera Räddningstjänsten). Lasse hann också visa några foton från inspelningen av Hempas bar som gjordes 1977.

Detta var naturligtvis ögonfröjd för gamla alingsåsare, men även vi som inte bodde i Alingsås på 70-talet kunde konstatera att vi fått se ett exempel på en stad i förvandling. Det blev många "kommer du ihåg..." vid den avslutande kaffedrickningen.

Text: HaAn    Foto: B-Å K