Pär Alm. 11 okt

En resa till Tanzania

 

En resa till Tanzania
Det är onsdag eftermiddag och SPF Hjorten har månadsmöte. 60-talet gäster sitter bänkade och lyssnar till Pär Alm när han berättar om sina projekt i och sina resor till Tanzania.
Det började 1998 då Pär Alm och hans fru Lisbeth tillsammans med deras tre barn åkte till Tanzania för att arbeta som lärare under två år på Svenska skolan. Under dessa två år lärde de känna folket och naturen där. De blev också varse att det fanns mycket som de kunde göra för att underlätta i folkets vardag.
Pär Alm inleder med att guida oss runt i Tanzania med bilder på djur och natur de sett och upplevt. De har fått möta alla "The Big Five", leopard, lejon, noshörning, afrikansk buffel och elefant, Han bekräftar, på en fråga från publiken, att det finns få elefanter. Han tar oss också med till Ngorongoro kratern där det finns vatten och djur året om.
Vatten är för övrigt ett bekymmer och när det väl regnar, regnar det rejält. Man tar vara på regnvattnet i stora vattentankar och har arbetat ut enkla metoder att få fram rent vatten. Sedan övergår Pär Alm till att berätta om de projekt som Tanzaling driver i Tanzania. Solcellsprojektet som ger möjlighet för en familj att ha lampor inomhus och utomhus och därmed kunna läsa efter mörkrets inbrott. Mamaidprojektet är ett annat. Det handlar om att informera kvinnor om hiv och aids och att dessa kvinnor ska föra den informationen vidare till kvinnorna ute i byarna.
Förutom dessa projekt driver Tanzaling ett reseföretag. De ordnar resor till Tanzania med avslutande dagar i Zanzibar. För varje resande som åker med ska femtio träd planteras i byarna. På många andra sätt bidrar Pär Alm med flera till att ge folket i Tanzania en bättre tillvaro genom att skapa arbetstillfällen. Man stödjer också utbildning för flera barn och ungdomar.
Pär Alm tackas med blommor och applåder från oss som fått följa med på denna spännande resa sittandes i full belysning, i värmen inomhus och med nybryggt kaffe.
Dagen avslutas med information om kommande onsdagsträff och kommande träffar kring den digitala världen.
Mer om Tanzaling kan du läsa på deras hemsida - http://www.tanzaling.se


Text: Harriet A.

 

Foto: Rune Feldt