"Kanotfärd i Lappland." 24 okt

Kanotfärd i Lappland 1944

Vid SPF Hjortens onsdagsmöte 24 oktober berättade Magnus Gedda om en intressant kanotfärd i Laisälven och omgivande sjöar sommaren 1944. Han visade även foton från färden.
Magnus pappa tillverkade från 1939 -1946 kanoter i Västra Bodarna. De levererades per järnväg till beställare och återförsäljare runtom i Sverige. Ungefär 800 per år. "Kanot-Gedda" hette företaget. Kanoterna testades bl a i Dalslands sjöar.
Sommaren 1944 bestämde sig mor och far för en längre kanotfärd i Lappland. Magnus som var 11 år fick följa med. Tält syddes. Kokkärl och liten spis fixades. Hjulställ att lasta kanoten på under landtransport ordnades. Packningen blev stor. Allt polleterades på tåg till Sorsele. Magnus med föräldrar tog tåget via Tranås till Stockholm, där man stannade en natt och besökte Skansen.
Väl i Sorsele startade kanotfärden. Laisälven var full av forsar där man fick bära kanoten eller kunde dra den på hjulstället. I Adolfström stannade man och vandrade över två mil till Jäkkvik, där man uppsökte ett postkontor. Till detta hade vänner skickat brev: Poste restante. Givetvis skickade de vykort.
Dagen därpå fick man vandra de två milen tillbaka till kanoten och fortsätta färden.
Magnus förde dagbok. Den har han fortfarande kvar och kunde visa upp. Tänk vad 11-åringar kunde skriva på den tiden! Han samlade växter till sitt herbarium. Man plockade hjortron och handlade mjölk och bröd av lokalbefolkningen. Ja, man fick köpa bröd utan kuponger! Det kunde man annars inte göra. Det var ju krig och ransonering. Här var det glest mellan stugorna. Detta var i slutet av sommaren och Magnus fick tillfälle att kasta snöboll.
Vädret var blandat. För oss verkade det vara bara sol – men det är ju då man fotograferar.
Efter 5 härliga veckor var de åter i Västra Bodarne.
Magnus avtackades med vackra blommor och vi var nog många som erinrade oss hur primitiv sportutrustning vi hade på 1940-talet.

Mötet avslutades med kaffe, lottdragning och information om kommande aktiviteter
C Lj