Alingsåsbilder, Gösta Sandberg, 6 maj

             

 

 Gösta Sandberg berättar.

Gösta Sandberg, museiman, alingsåskännare och fotograf var välkommen gäst på SPF Hjortens onsdagsmöte och lotsade runt åhörarna bland stans mer eller mindre spektakulära byggnader och kunde också berätta om arkitekterna som ritat dem.
Helge Zimdahl, en gång murarlärling i Alingsås, ligger bakom såväl Folkets hus och Nolbyskolan som svenska ambassaden i Brasilia, under den senare delen av sin karriär! Einar Zachrisson ritade villor i Sörhaga i nationalromantisk stil som står kvar än i dag. Andra, som Åmans hotell, en pittoresk skapelse från 1850-talet med stor lummig trädgård, revs trots löfte om motsatsen och fick sedan ge plats åt Estrad och Åmanska parken.
Järnvägsstationen kom till 1855 och Gösta Sandberg kunde berätta att SJ hade egna trädgårdsmästare och växtdepåer för att göra stationsområdet vackert grönskande. Banvakterna fick hallon- och krusbärsbuskar till sina täppor.
Han avslöjade också att man en gång kunde bada i Brunnsparken! I mitten på 1800-talet samlades fint folk i Brunnshuset för att stärka sin hälsa med friskt vatten från en källa, som fortfarande finns kvar, fast täckt – och ett friskt bad!
Mycket av vår stads gamla bebyggelse står till vår stora glädje kvar men Gösta Sandberg beklagade att den ibland renoveras med alltför moderna material och metoder. Han föredrar det gamla hantverket, det som han har dokumenterat i mängder av bilder som vi kanske får se vid ett nytt besök hos SPF Hjorten i nostalgins tecken.
SDT

   Foto: Bengt-Åke Källström