Circagruppen, 21 sep

Kartlägga, samordna och utreda brott mot äldre

Vid SPF Hjortens onsdagsmöte i föreningslokalen den 21 september berättade pensionerade polismannen Claes Persson från sina 47 år som polis, bl. a i Alingsås. Han hade också arbetat inom SÄPO och då fått vara livvakt åt bl. a påven Johannes Paulus II, Yassir Arafat och Saddam Husseins vicepresident vid deras olika besök i Sverige på 1980-talet. En livvakt ser till att "objektet" är säkert. Han jagar inte ev angripare.
År 2008 var Claes Persson med och startade en grupp som stationerades i Vårgårda, kallad Circa. De arbetade med att utreda brott mot äldre.
Vi fick se filmer från övervakningskameror. På dessa kunde man se hur brotten gick till och flera ligor hade man lyckats spränga. Ligorna arbetar i grupp. En försöker komma åt offrets kortkod. En annan distraherar offret under det att den tredje stjäl kortet eller hela plånboken. Sedan tar man ut pengar som skickas till någon central "kung" i hemlandet. De arbetar skickligt som Joe Labero.
Vid utredningarna arbetade man genom att kolla bl. a övervakningskameror, mobiltrafik och GPS. Och givetvis samarbetade man mellan olika polisdistrikt.
Bovarna har fler trix; tanka bilen vid en mack som endast tar kort. En bil kommer. Föraren viftar med en hundralapp och ber dig tanka åt honom. Under transaktionen byter "boven" ut ditt kort mot ett annat liknande. Hur ofta kollar du att du har ditt eget kort i plånboken?
Riktigt stora pengar fixar den som kan hyfsad svenska. Han ringer upp en gammal dam och säger: Hör du vem det är mormor? "Mormor" blir ju glad och tycker att det är trevligt att Johan ringer. Johan har problem: han tänker köpa en begagnad bil och vill att mormor ska låna honom 10 000 kronor. Mormor ställer upp, men Johan måste vara kvar vid bilen, så en kamrat kommer och hämtar pengarna. Ja, inte var det Johan som ringde. Han har ingen aning om det hela.
Allt detta och mycket mer fick vi lära oss under en informativ eftermiddagstimma.
Lämna inte ut dina kortkoder. Förvara inte kod och kort i samma plånbok. Släpp inte in okända personer i ditt hem.
Som avslutning bjöds på gott kaffe med hembakat bröd och föredragshållaren fick en vacker bukett blommor.
Hållande hårt i våra handväskor gick vi hem i den sommarvarma septemberdagen.
        Text: C Lj   Foto: Bengt-Åke Källström