2023-03 Vinprovning

43 förväntansfulla medlemmar från SPF Seniorerna Hamre lyssnade på Tommy Andersson som började sin föreläsning med att slå fast att vin är en kulturdryck.
Mycket tyder på att man redan för 8000 år sedan odlade druvor och gjorde vin i Kaukasus, Georgien och Armenien. 3000 år f Kr hade kulturen nått Grekland och spreds senare till bl a Italien och Frankrike. Det utvecklades skilda  metoder då växtplatser, jordmån, soltillgång mm var olika mellan platserna. På 1500-talet kom vinodlingen till Syd/Centralamerika och på 17-1800 talet till USA, Australien och Nya Zeeland. Qvevri är en metod för vintillverkning, där stora lerkärl med druvor grävs ner i marken. Metoden är kulturarvsklassad av Unesco sedan 2013.
Vitis Vinifera är den vanligaste vinrankan som används vid vinodling. 1863 kom vinlusen till Europa genom att man skeppade infekterade vinstockar från Nordamerika. Vinlusen höll på att slå ut all vinodling på vår kontinent, men lösningen fanns i att ympa vitis vinifera på samma typ av rotstockar som lössen kom med.
Vi närmade oss nu provningen av fyra röda viner. Uppgiften var att se, dofta, smaka för att kunna identifiera vinet i respektive glas utifrån utdelade mallar. Vi uppmanades att låta vinet tala för sig – inte genast påverka varandras upplevelse – det var förstås svårt i grupper som gillar att prata. Vinerna visade sig komma från fyra olika distrikt i Italien. Några hade lyckats identifiera samtliga viner. Kvällen avslutades med en sallad och ännu ett gott vin. Tack för en trevlig em/kväll med goda viner och trevlig samvaro.
Text: Gunnel Lundin
Foto: Håkan Fehne