2021-11-12 Wiskeyavsmakning

  • Bosse och Bertil är redo för avsmakning
  • Bosse har lite mental träning före start
  • Kunskapen kompletteras av Håkan Fehne
  • Alla analyserar smaken
  • Det var gott det här
  • Hmmm doftar gott
  • Bertil brättar om Whiskeyns historia
  • Bosse och Bertil är redo för avsmakning
  • Bosse har lite mental träning före start
  • Kunskapen kompletteras av Håkan Fehne
  • Alla analyserar smaken
  • Det var gott det här
  • Hmmm doftar gott
  • Bertil brättar om Whiskeyns historia

Whiskey provning 12 november
På fredagskvällen samlades 21 medlemmar för att prova whiskey och lära mer om den ädla drycken. Bertil Neidenmark och Bosse Blom började med att berätta om Whiskeyns historia, vilket inte verkar vara helt klart. Till Skottland kan det ha kommit på 1400-talet och munkar tros vara inblandade. I Sverige fanns den redan 1889, men det är först på senare åren som de nu 25 svenska destillerier startats. 
I provningen ingick att smaka och bedöma 4 olika sorters Whiskey utifrån utseende, smak och doft. Det var inte lätt att känna om drycken hade en ton av pomerans, jod eller ha förvarats i sherryfat. Rökigheten var nog lättare att upptäcka. Vi fick också gissa på ursprungslandet.
En av deltagarna, Håkan Fehne, visade sig vara whiskeyexpert och vi fick en initierad genomgång av olika länders whiskeysorter och betydelsen av lagring, tunnor och regler kring tillverkningen.
Det serverades olika tilltugg och vatten till de starka dryckerna för att kunna urskilja de olika smakerna. Det gick lite så där men stämningen var god och framtiden får utvisa om några av oss är beredda att satsa en förmögenhet på en flaska gammal, vällagrad sort eller om vi bara är nöjda med en billigare dryck för hälsans skull.

Text: Pirkko Nilsson
Foto: Olof Lundin