2029-06 Temadag

Uppskattad Temadag hos SPF Seniorerna Hamre

Vårens temadag ”Äldres psykiska och kognitiva sjukdomar” är genomförd, drygt 80 personer deltog. Per Nilsson, docent, Karolinska Institutet och Lena Kilander, professor och överläkare, Akademiska sjukhuset pratade om kognitiva sjukdomar dit olika demenssjukdomarna hör. Vad händer i hjärnan? Hur yttrar sjukdomen sig? Många drabbas av denna folksjukdom. En jämförelse med Parkinson och sjukdomen Lewy Body Disease presenterades. Det pågår forskning för att få behandling av demenssjukdomar, läkemedel är på väg men är inte tillgängligt i Sverige än. Vi tipsas om att röra oss, äta bra, lösa korsord, läsa och ha en hobby för att minska risken att drabbas. Alltså hålla kropp och knopp igång så mycket som möjligt.
Därefter berättade Johnny Pellas, leg psykolog, doktorand och projektledare, Region Västmanland​ om depressioner hos äldre och den forskning som genomförts med telefonbaserad behandling som visade sig vara väldigt framgångsrik. Han berättade även om den Vuxenpsykiatriska äldremottagning som inrättats. Även Johnny betonade vikten av att hålla igång för att hålla den psykiska ohälsan borta.
Sara Fredin och Cecilia von Alten, processledare i Region Västmanland gav information om ”Framtidens utmaningar som ställer nya krav på hälso- och sjukvården”. Vi är många som lever längre med sjukdomar som kräver mer vård. Problemet är känt och nu måste det bli en förändring för att optimera resurser och förenkla för dem som behöver olika insatser. Det är samma patienter/medmänniskor som behöver insatserna. Arbetet kallas och ska leda till ”Nära vård”. Tack alla föreläsare. En mycket lyckad dag med exempel på hur demenssjukdomen kan yttra sig.
Text: Ulla Elfvendahl
Foto: Bosse Blom och Håkan Fehne