2021-11-25 Från Högskola till Universitet

Seminarium där medlemmar delar med sig av sina erfarenheter i livet. Denna gång om att vara en del i arbetet med att leda högskolan till universitet.

  • Gunnel berättar om de olika rektorerna genom åren
  • Intresserade medlemmar
  • Helena berättar om vägen till regeringsbeslut
  • Gunnel tackar Helena för att hon ställde upp
  • Gunnel berättar om de olika rektorerna genom åren
  • Intresserade medlemmar
  • Helena berättar om vägen till regeringsbeslut
  • Gunnel tackar Helena för att hon ställde upp

15 medlemmar från SPF Seniorerna Hamre lyssnade när Helena Järregård, vicerektor, och Gunnel Lundin föreläste under rubriken ”Från Högskolan Eskilstuna – Västerås till Mälardalens Universitet – historia och framtid”. Gunnel, som varit med från starten, 1 juli 1977, berättade om hur förskollärar- och fritidspedagogutbildningen från början utgjorde mer än hälften av studenterna. Berättelserna kretsade kring de rektorer som lett högskolan under respektive perioder och då satt sin prägel på verksamheten. Det fanns perioder av vilda västern, ordning och reda, utveckling av kontakter med kommuner och näringsliv, kamp för att bli universitet mm. Högskolan levde från början en ganska undanskymd tillvaro, inte många hade uppmärksammat att den fanns. Det var först när byggnaden på Gåsmyrevreten stod klar 1994/95 som högskolan fick en egen identitet. Många olika utbildningar och ämnen startade eftersom, inom bl a teknik, språk, pedagogik och ekonomi. Sjuksköterskeutbildningen blev en del av högskolan – är i dag landets största och mest sökta sjuksköterskeutbildning. I början på 2000-talet kom Helena till högskolan och även nye rektorn Hasse Odenö. Nu blev det än mer samverkan med omgivande samhället, såväl kommuner som näringsliv. Med stöd av dessa började man arbeta för att bli universitet, fick nej av regeringen, men arbetade oförtrutet vidare och fick godkänt för vetenskapsområdet Teknik. Detta innebar att man kunde starta egen forskarutbildning, anställa doktorander mm. Många civilingenjörsutbildningar med skilda inriktningar startade – nu med egen examinationsrätt. Högskolan blev också världens första miljöcertifierade högskola. Genom åren har högskolan vuxit gällande antal studenter, programutbud och inte minst forskning på många skilda områden. Man är också duktig på att beviljas externa forskningsmedel. Det är den högskola som har flest doktorander och flest examenstillstånd på forskarnivå. Man har även flest studenter av alla högskolor. 
Så här beskriver högskolan idag sitt uppdrag:
Det är MDH:s uppdrag att utveckla ny kunskap och att sprida den till omvärlden. Högskolan bidrar till samhällets tillväxt och hållbara utveckling och ser till att forskningsbaserad kunskap finns med i samhällsdebatten. Tillsammans med vänner utanför högskolans väggar identifierar högskolan samhällsutmaningar och hittar lösningar. En del i det är att se till att forskningsresultat kommer till konkret nytta för samhället. 1 jan 2022 blir MDH MDU. Lycka till!

Text: Gunnel Lundin
Foto: Olof Lundin