2022-03-24 Månadsmöte Niklas Hjulström

  • Hälsas välkommen
  • Hälsas välkommen

Niklas Hjulström, teaterchef Västerås teater, kom och berättade om sitt sätt att arbeta. Just nu är han aktuell med föreställningen: ”ASEA – här kommer framtiden”. 
Karriären startade i den akademiska världen och ett forskarintresse som han tar med sig in i teaterbranschen. En spännande beskrivning om hur han använder sitt arbetssätt som vilar på tre ben, Dialog, Grävande och Musik. Niklas använder invånare på platser i Sverige genom att lyssna på deras berättelser, gräva upp fakta och tillsammans med musiken ta fram teaterföreställningar som berör.  
Kultur är viktigt – kultur ska väcka känslor och teatern spelar roll. 
Till Västmanland kom Niklas 2016 och har till exempel gjort föreställningen ”Den stora branden”. Ett annat arbete har ägt rum med skolklasser på Råby. Den första föreställningen hette ”Resan hem”. 2 år senare träffade teamet klasserna igen och då fick föreställningen namnet ”Hemliga resan”. Nu är det åter dags att träffa klasserna när det går i 9:an. Det ska leda till ytterligare en föreställning som fortfarande saknar namn. En trilogi som sannolikt är något unikt inom teaterbranschen. 
Niklas avslutar sitt föredrag med att göra reklam för den kommande Scenkonstbiennalen den 7-12 juni och äger rum här i Västerås.  
Text: Ulla Elfvendahl
Foto:  Olof Lundin