2023-11-09 Besök på VLT

Rubrik: SPF Hamre besökte VLT en regnig torsdag 9 november.

 21 st vetgiriga medlemmar välkomnades till redaktionen av Daniel Nordström och Cecilia Rindbäck Tiger som berättade om historien och arbetet på en lokaltidning. Samtidigt skedde en händelse på en gymnasieskola med inrymning som följd och vi fick inblick i hur arbetet vid en akut händelse går till och att SOS-alarm är kopplat till tidningen. Som ansvarig utgivare fick Daniel ta ställning till intervjuers lämplighet och allmänna intresse.
Omställning till den digitala världen har påverkat arbetet, 88% läser tidningen i sina telefoner. De har 13 000 digitala prenumeranter och 12 000 pappersprenumeranter. Den senare gruppen tillhör mestadels vår åldersgrupp. Hur länge papperstidningen får finnas är en öppen fråga och inget bestämt, vi tål kanske några prishöjningar till. De yngre läsarna läser e-tidning eller vlt.se. VLT finns på sociala medier som Facebook och Tiktok. Förr hade reportrarna en deadline per dygn, idag är den varannan timme. Annonsmarknaden har rasat med 70% då annonser publiceras på sociala medier istället för i tidningar.
Som ansvarig utgivare är Daniel ansvarig för allt som publiceras, artiklar, annonser och insändare. Om Daniel bedömer att det är olämpligt publiceras det inte. Felaktig bedömning kan leda till böter och i värsta fall fängelse. "Fake news", är svårt att upptäcka och kontrollera men när det upptäcks publiceras en ursäkt eller förtydligande. Många media i världen och i Sverige saknar ansvarig utgivare.
Reportrar på plats tar foton som aldrig delas till polisen på grund av källskydd.
Tack för ett givande besök!
Text: Lisbeth Neidenmark
Foto: Gunnel Jonsson Håkan Fehne