2023-10-10 Finnslätten

Den 10 oktober lyssnade vi på Monica Hed Johansson och Åsa Dalhielm som båda är en del av utvecklingen av Finnslätten. En långsiktig planering med problem behöver lösas ex den gamla Lundatippen och elförsörjningen. Tippen innehåller miljöfarligt avfall som ska kapslas in så att man inte får läckage till grundvattnet. För att säkra elförsörjningen måste det ordnas luftledningar och ny mottagningsstation som planeras vara klart 2032. 
I detaljplanen finns publika ytor, bostäder, skola och en robotfabrik och företagen måste se över logistik och godstransporter för att hålla nere trafiken på området. Som ett led i detta kommer man att säkerställa att det finns cykel- och bilpool och cykelparkeringar nära entréer. Om det blir ett framtida tågstopp eller inte är oklart ännu.
Företagen som finns fortsätter att utvecklas och går bra i Västerås idag. Ny arbetskraft - drygt 2000 fler, framförallt ingenjörer, kommer att få arbete här i framtiden.
Möjligheten till s.k. cirkulär ekonomi diskuteras och innebär att om ett företag har material de inte använder, kanske något annat företag har behov av och kan återanvända, vilket låter som en väldigt bra idé ur flera aspekter. Spännande information och många synpunkter från medlemmar.