2023-09-21 Månadsmöte september

Rubrik: SPF Hamre – Vad hände för nästan 10 år sedan i de västmanländska skogarna?

Månadsmöte i september - Vår medlem Håkan Fehne berättar utifrån sin erfarenhet som stf räddningschef, om arbetet med branden i skogarna i norra Västmanland.
Det var en mycket intressant berättelse där vi fick se bilder och Håkan genom sin berättelse gav en sammanfattning av hela förloppet. Hur branden startade, vilka bedömningar som gjordes. När olika myndigheter kopplades in. Hur man fick tillgång till Ramnäsgården för att ha en sambandscentral. Spännande berättelser om flygets insats och det som kanske var mest spännande var hur vädrets makter påverkade förloppet, både negativt i ett skede och positivt i ett annat skede. Vi fick även en bild av hur de boende påverkades och konsekvenser av att evakuera både djur och människor.
Det var även intressant att se bilder på allt som vi vanliga medmänniskor bidrog med i form av kläder, filtar mat och dryck bland annat. Ibland är det små saker som gör intryck och Håkans förmedling av känslan när människor kom med dryckesflaskor till räddningssällskapet var en sådan liten men betydelsefull händelse.
Text: Ulla Elfvendahl
Foto: Olof Lundin