2024-04-12 Skivor till kaffet

Skivor till kaffet

Fredag 12 april spisade vi i SPF Seniorerna Hamre ”skivor till kaffet” under ledning av Peter Funck, som tagit med ett urval från sin stora samling av stenkakor.
Peter berättade att han var ganska ny inom området, efter att ha inspirerats av en kompis. Slumpen gjorde att han köpte en stor samling från en person i Norberg – och sedan var allt igång. 
Hos oss startade Peter med en inspelning från 1906 med Enrico Caruso – lite raspig men helt hörbar. 1921 Evert Taube med Flickan i Havanna och därefter kom Ulla Billkvist, Povel Ramel och många, många andra. De flesta kom ihåg många av melodierna och artisterna. Vi var flera som identifierade signaturmelodin från lördagarnas ”Bilradion” på -50-talet med C-G Hammarlund, men inte säkert att vi visste att det var Spike Jones som spelade. Snoddas, Alice Babs, Ella och Louis Armstrong – svenska och utländska artister i en härlig blandning. Kampen mellan Tommy Steele och Elvis Presley fanns med, även i vår omröstning vann Elvis.
Skivorna levererades förr utan fodral. 1 butikerna lades de i fodral som visade varifrån skivan var inköpt. Den yngsta skivan som spelades var inspelad 1959 -Lipstick on your collar. Det hela avslutades med See you later alligator och Jailhouse Rock och dansarna kom ut på golvet. Peter har lyssnat på alla skivor i sin samling men än återstår att få ordning på registret full ut. Tack Peter för en nostalgitripp för många av oss som lyssnade!
Text: Gunnel Lundin
Foto: Håkan Fehne