Höstens vinprovning

Australienska viner provas

  • Glöggprovning
  • Väntar medan glasen fylls med vin
  • Hur går det till egentligen?
  • Det gäller att läsa fakta som finns
  • Det är ju riktigt roligt
  • Ulla verkar laddad och fokuserad
  • Glöggprovning
  • Väntar medan glasen fylls med vin
  • Hur går det till egentligen?
  • Det gäller att läsa fakta som finns
  • Det är ju riktigt roligt
  • Ulla verkar laddad och fokuserad

Årets andra vinprovning samlade maxtalet, 30 medlemmar. Kvällen inleddes med glöggprovning där vi gissade på vilken styrka respektive glögg hade. 8 st med full pott fick reflexer. Tre röda viner från två distrikt i Australien var utvalda av Ulla Elfvendahl, som i sin föreläsning beskrev såväl druvan Shiraz som hur vinodling och produktion utvecklats genom åren i Australien. I dag är landet den fjärde största vinexportören i världen efter Italien, Frankrike och Spanien. Redan 1778 har man funnit att det första vinet producerats i Australien. Gynnsamt klimat, stora odlingar, etablering i svalare områden, avancerad teknologi och välutbildade vinmakare gör att landet förknippas med både fruktiga viner i lägre prisklasser och prestigeviner. Under några år har vinnäringen lidit av viss växtvärk i form av överproduktion. Nu har man lägre skördeuttag och satsar mer på kvalitet än kvantitet. Vi provade viner i prisklasser mellan 79 – 129 kr. Efter allt doftande, smakande och jämförelser tyckte de flesta om samtliga viner, inte minst det, som visade sig vara billigast. Kvällen avslutades med mat och mer vin.
Text: Gunnel Lundin
Foto: Olof Lundin