Afternoon tea

SPF Seniorerna Hamre genomförde sitt första afternoon tea, 29 mars.

  • Sinfoniettan, Landshövdingen och Gunnel
  • Förelsare och ordförande
  • Bild över alla deltagare
  • Pianostämmare "In action"
  • Sinfoniettan, Landshövdingen och Gunnel
  • Förelsare och ordförande
  • Bild över alla deltagare
  • Pianostämmare "In action"

Över 60 medlemmar hade mött upp till välfylld eftermiddag med både andlig och lekamlig spis. Inledde gjorde en fantastisk ensemble på 9 st från Sinfoniettan med fioler, cello, kontrabas, klarinett, fagott, valt/naturhorn och chefsdirigenten Simon Crawford-Phillips på piano. De spelade ur verk av Beethoven bl a "Harpkvaretten" och avslutade även med sång, "Ode an die Freude" ur den nionde symfonin.
Vår landshövding, Minoo Akhtarzand, tog vid och lät oss följa med på sin resa som 17-åring från Iran till Sverige, genom utbildning till civilingenjör, arbeten inom t ex Vattenfall, länsarbetsdirektör, generaldirektör för Banverket, landshövding i Jönköpings län för att slutligen landa som vår landshövding. Hennes erfarenheter och uppdrag visar på kraft och energi att uträtta saker på olika nivåer. I alla sammanhang är mötet med människor absolut viktigast. Enligt Minoo är Västmanland ett Sverige i miniatyr – ett teknik-län i framkant med energi och handel som bas. Hon har bl a startat ett miljö- och klimatråd i Västmanland med 160 personer involverade i skilda projekt. Ambitionen är att bli en klimatförebild 2030.
Eva Mebius berättade om varför och hur vi dricker te. I Kina har man funnit te redan från fr Kr. Kommersiell odling fanns inte förrän på 1600-talet. På 1800-talet började man framför allt i högre samhällsklasser i England dricka te. Anna Rusell, hertiginna av Bedford anses vara den som startade den brittiska traditionen med Afternoon tea. Då man ätit tidig frukost och åt sen middag blev man hungrig och dövade hungern med te och små kakor/scones. Sedan spreds företeelsen till andra samhällsklasser som utvecklade egna seder. Drottning Viktoria, väninna med Anna Russel, inbjöd till temottagningar på 1870-80 – talet. Traditionen, Afternoon tea lever vidare. Etikettsreglerna har kanske luckrats upp något – spreta med lillfingret eller inte – här finns ett val. Nu vidtog servering av Hamres egen teblandning de Lux med scones, kex, ostar och marmelader, som intogs under trevliga samtal runt borden.
Innan allt detta kunnat genomföras hade flygeln stämts, borden placerats och dukats. Tekannor inköpts mm, mm. Tebryggning och servering av varmt te var det moment som innan skapat mest oro. Allt avlöpte med glans – tack vare mötesgruppens arbete.
Text: Gunnel Lundin
Foto: Olof Lundin