2023-11-02 Temadag

SPF Hamres hösttemadag i Folkhälsans tecken -”Leva bra så länge livet pågår”  

Östra Ordenshuset var den 2 november fullsatt då föreningens temadag anordnades.
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet inledde dagen med ”Vilse i kostrådsdjungeln? Äta för ett långt och friskt liv”. Vi fick lära oss att när man blir äldre behöver hjärnan mer energi från den mat vi äter. Vi ska inte vara rädda för efterrätter men vi ska undvika processad mat. Det är skillnad på det som vi själva tillverkar hemma av bra råvaror och det vi köper i affären som innehåller kemikalier mm. Hon nämnde att inte heller färdig veganmat var så bra mat.
Nästa föreläsare, Marina Arkkukangas, sjukgymnast, forskningsutvecklingschef i Sörmland hade rubriken ”Sitt inte stilla, då ökar risken att trilla”. Vi fick pröva på lite praktiska övningar. Hon rekommenderade styrketräning för att öka muskelstyrkan och hur man ska undvika fallolyckor mm.
Efter lunch föreläste Leif Stavåker, distriktsläkare i Eskilstuna om ”Artros och andra ledbesvär”. Vi fick information om Artrossjukdomar i lederna såsom höft, knä, axel och fingrar. Han pratade även om ledgångsreumatism, benskörhet och gikt samt skillnaderna mellan dessa åkommor.
En mycket intressant dag där många kände sig stärkta av den utmärkta informationen.
Text: Birgitta Sjöberg
Foto: Håkan Fehne, Olof Lundin