2024-04-11 Hur vill jag bo

Rubrik: SPF Hamres Temadag om boende

Den 11 april genomförde SPF Hamre en temadag om boende. Ett 70-tal seniorer hade samlats för att under eftermiddagen fokusera på frågan: Hur vill du bo?
Efter all turbulens kring avvecklingen av servicehusen är det viktigt att bena ut vilka alternativ som finns och hur man så långt möjligt får egenmakt över situationen. Ett bra ändamålsenligt boende är en avgörande faktor för hälsa och välbefinnande. Att ändra eller anpassa boende utifrån förändrat behov kan ofta vara förenat med svårigheter och möjliga alternativ kan vara okända.
Kommunens seniorguider, Agneta Nyström och Jessica Leijon Hjelm, orienterar om möjlighet i olika boendekoncept. Om bostadsanpassning, bostadstillägg och ansökningar till Pensionsmyndigheten. Seniorguiderna är rådgivare med stor kännedom om Boendekoncept och fastighetsmarknad i Västerås.
Hur gör man när man flyttar vilka är hindren och hur kan man få hjälp och stöd. Syftet är att i alla skeden av livet ha ett bra boende för självständigt liv. Att känna till den ekonomiska bilden är viktig för trygghet vid förändringar i boendet.
Guiderna puffade för webbplatsen seniorval.se där man kan simulera olika förutsättningar
Seniorerna bor på i snitt 90-100 kvm, medan snittet för befolkningen övrigt är 46 kvm. Det finns naturligtvis också en miljö och hållbarhetsdimension på boendet.
Bengt Hollaus senior fastighetsmäklare, från Bjurfors, med lång erfarenhet från Västerås gav sin bild av hur den aktuella bostadsmarknaden? Mäklare kan hjälpa till i alla skeden av förändrat boende om det handlar om fastighet eller bostadsrätt.
Dagen avslutades med ett konkret exempel på trygghetsboende. Desiré Neuedorf från Hemvist förvaltning berättade om trygghetsboendet Hydran på Öster Mälarstrand. Trygghetsboenden är den boendeform som kommer på bred front för seniorer.
Text: Håkan Berndtsson
Foto: Ulla Elfvendahl