Medlemsmöte med intressant berättelse om Rut och Axel Adler

Till medlemsmötet i Johanneskyrkan den 9 mars var det ett 45-tal medlemmar som trotsat vädervarningar och kommit för att lyssna på berättelse om Rut och Axel Adler.
Peter Jansson inledde med att hälsa alla välkomna. Informerade om kommande möten och diverse inbjudningar som vi fått, bl.a. till en nostalgikväll med 60- och 70-talsmusik på Mötesplats Lindome. Vi har också fått en inbjudan till Råda rum i Mölnlycke till en kväll med Elvismusik. Allt finns att läsa på vår hemsida. Vår reseansvarige informerade också om att det finns några platser kvar till vårresan till Vänerskärgården. Även till höstens resa Tyska vinvägar finns det platser kvar.
Efter vi ätit en god smörgås och druckit kaffe var det dags för Staffan Bjerrhede att ta plats på podiet. Staffan berättade mycket trevligt och fängslande om Rut och Axel Adler, som bodde på Ekereds gård i Lindome. Rut och Axel träffades när de båda studerade på Alnarps lantbruksskola i Skåne. De gifte sig och byggde Ekered och fick fyra döttrar. Rut Adler som var född 1888 och dog 1969 gav ut flera diktsamlingar. På Ekered bedrev paret ett storjordbruk och hade samtidigt många olika studiecirklar, föreläsningar och andra aktiviteter såsom Midsommarfester, Hönsskötselkurser, skridskotävlingar mm. 1928 öppnade de en privat folkhögskola på Ekered först för textilarbeterskor från Krokslätts fabriker och sedan för arbetslösa sjömän. Rut Adler brevväxlade med många dåtida kända personer. Bl.a. var Elin Wägner en av dem, som också besökte Ekered. Rut Adler var med och bildade Göteborgs Kvinnliga diskussionsklubb 1911, denna klubb existerar än idag. Hon var i början liberal men blev sedan socialist. Var med och bildade kommunistiska partiet i Lindome och blev invald i kommunfullmäktige. Axel Adler som mer ägnade sig åt jordbruket köpte upp mjölkcentraler och döpte dem sedan till Arla. Axel Adler skänkte stora summor pengar till Göteborgs universitet och Chalmers som blev grunden till att en stipendiefond bildades. Axel Adler avled 1966 på ett sjukhem i Göteborg. Det finns en gata uppkallad efter Axel Adler i Västra Frölunda. När Rut Adler avled och begravdes några år senare kom det mycket blommor från många kända världsledare och personer från hela världen, bl.a. en krans från Castro på Kuba.
Mötet avslutades som vanligt med lottdragning och vinstutdelning. Nästa möte den 23 mars i Johanneskyrkan, blir ett temamöte om familjejuridik.

Maj-Britt Fröberg