Studiebesök på Räddningstjänsten i Lindome 21 februari 2019

Idag, en regngrå torsdag, var det dags för årets första studiebesök. Det blev favorit i repris, ett besök på Räddningstjänsten i Lindome, för en ny grupp seniorer från SPF Sagsjön. Vi välkomnades av brandmannen Micke, som började med att visa fordonen, som är stationerade i Lindome. Vi fick se att den bil, som först kör ut, när det kommer ett larm, innehåller väldigt mycket olika sorters verktyg och hjälpmedel. Beroende på vad larmet gäller, så finns det kompletterande fordon som kör ut. I Lindome finns terränggående fordon med motorsågar som special och övriga stationer i samarbetet har andra specialfordon i sina garage. Det är 11 stycken stationer i regionen, som har de olika specialfordonen och alla har bemanning dygnets alla timmar året runt.

Efter genomgången av fordonen samlades vi i konferensrummet där det blev fika och presentation med bildspel av Micke, som berättade om Räddningstjänstens olika arbetsuppgifter. Räddningstjänsten samarbetar med många olika parter i samhället. Det är skolor, företag, polis och andra samhällsfunktioner.

Det som är viktigt för alla att veta när en brand eller olycka inträffar är Rädda, Varna, Larma, Släcka. Räddningstjänsten har en inställelsetid på 10 minuter i tätbebyggt område och det dubbla på landsbygden. Micke informerade om hur man ska göra för att begränsa en brand genom att t ex stänga dörrar, använda brandfilt och brandsläckare. Fungerande brandvarnare är också mycket viktigt. Han varnade för att andas in rök, två andetag kan göra att man blir helt utslagen.

Vi fick också tips och råd om hur man kan göra för att få en säker miljö i sitt hem och att det är viktigt att se sig om efter nödutgång på okända platser. Det blev även tid för frågor och funderingar.

Dagens seniorgrupp uppskattade besöket lika mycket som förra årets grupp.

Elisabeth Candefor