Anrop Red Dog

Den 14 nov. välkomnade ordf. Bengt Jinfäldt ca 75 medlemmar till novembermötet.
Efter kaffet och kökets -som vanligt- goda smörgåsar tog Jan-Olof Nilsson vid och under täcknamnet "Anrop Red Dog" berättade han om speciellt ett av många amerikanska flygplan, som nödlandade i Sverige vid denna tid. Detta var ett B-24, som kraschlandade på en åker i den lilla byn Hellerup utanför Falkenberg den 17 jan. 1945 efter att ha bombat ett raffinaderi i Tyskland och då blivit skadeskjutet och flugit norrut. Då Jan-Olofs far var en av de första, som kom ut till planet, väckte det Jan-Olofs intresse för just detta plan och dess besättning. Han berättade med inlevelse om en 17-årig grabb från USA, som ville bli pilot, men som pga sin ringa längd i stället blev placerad som kulspruteskytt på planet.
Hela besättningen om 10 man överlevde kraschen och vi fick höra om deras liv och leverne i Sverige fram till att de återbördades till USA under sommaren samma år.
Hela denna berättelse och om hur Jan-Olof under årens lopp träffat denne i dag ca 90-årige man både i USA och i Sverige var mycket intressant. Föredraget inramades med snuttar från gamla radiosändningar och musik från den tiden.
Sällan har applåderna varit starkare och längre än denna gång.

Sven Larsson