Besök hos Karlssons Musik i Fjärås

Idag den 20 september 2018 var det dags för höstens första studiebesök. Efter några sena avhopp, var vi en liten skara som träffades vid Karlssons Musik i Fjärås, som är den största försäljaren i Norden av dragspel. Företaget ligger på landet med utsikt över sjön Lygnern på vägen mellan Fjärås och Sätila.
Vi blev väl mottagna av Ingvar, samt Sven och Peter. Ingvar började med en presentation av hur han sedan sjuttiotalet utvecklat och byggt upp företaget. Det är fortfarande ett familjeföretag där sonen Sven i huvudsak sköter det administrativa, och sonen Lars inköp, för dagen på inköpsresa i Italien. Ingvar och Peter, den enda anställda, sköter verkstaden.
När man kommer in i lokalerna, som just nu är under utbyggnad, blir förvåningen stor över att det kan finnas så mycket och så många olika dragspel på samma ställe. Det finns väldigt många nya fina dragspel i olika storlekar och prisklasser. De säljer främst märket Dise.
Ingvar berättade att dragspel används i många olika sammanhang i världen och är mycket populärt framförallt i Italien, Ryssland, på Balkan och i Norden. Användningen i svensk folkmusik är inte alls så stor, som inom andra områden.
Ett dragspel består i grunden av trä som sedan dekoreras med olika material. Inuti dragspelet är det mycket små delar. Ett stort dragspel kan bestå av cirka 11 000 delar. Dragspel är ett hantverk både vid tillverkning och när det ska stämmas eller repareras. De nya dyraste dragspelen kostar cirka 130 000 kr, men det finns många som är billigare också och det finns många begagnade som är iordninggjorda.
Efter informationen blev vi visade runt i lokalerna, där det även finns ett stort museum med gamla dragspel från olika tidsepoker och det finns dragspel som kända personer har haft och spelat på. I lokalen finns en hel vägg med autografer från många kändisar som har besökt affären. I verkstaden visade Ingvar hur det går till att stämma ett dragspel.
För den som vill veta mer om dragspel och lyssna på musik, så kan man besöka Kungsbacka dragspelsgala på Kungsbacka Teater den 21 oktober 2018. Där kommer bl a Lars Karlsson Band att medverka.
Efter ett givande besök var det tänk att vi skulle ta medhavd fika tillsammans och blicka ut över Lygnern, men tyvärr kom en regnskur, så det blev en snabb fika vid bilarna.

Text: Elisabeth Candefors
Foto: Barbro Niklasson

Klicka här för fler bilder!