Resan till Römö och Sylt

Drygt 40 personer från SPF Seniorerna Sagsjön och några från Kvarnhjulet har rest med Rolfs Flyg & Buss till södra Danmark och norra Tyskland.
Dagsmålet var hotellet i Ballum strax norr om Tönder i sydligaste Danmark. Resan med buss via Helsingör och Stora Bältbron tar sin tid så första dagen blev det mest buss, fika/lunch och middag på hotellet på kvällen. Det blåste och regnade, men det påverkar ju inte glada pensionärer.
Nästa dag startade vi med besök i den lilla staden Mögeltönder inte långt från tyska gränsen. I direkt anslutning till staden ligger slottet Schackenborg som har sitt namn efter den ursprungligen tyske fältherren Hans Schack. Hans efterkommande innehade slottet i 11 generationer. Sedan 1978 innehas slottet av det danska kungahuset. Några år hade prins Joachim sitt boende här men nu är det öppet för visningar förutom en lägenhet som prinsen har som fritidsbostad. En vacker trädgård kantar slottet.
Tönder är en stad inte långt från Mögeltönder där vi strövade runt och även besökte caféer innan vi kom till Flensburg och besök på Braasch Rum där det blev provsmakning och möjlighet till inköp av välsmakande rom. Inköp blev det också tillfälle till vid en för svenska turister välkänd butik som säljer flaskor och burkar med innehåll. Svenska kronans låga värde begränsar dock köplusten.
Resans huvudmål var att besöka den danska ön Römö och den tyska ön Sylt. Till Römö kommer man via en vägbank ut i havet. På västsidan finns en 15 km lång strand där delar av stranden möjliggör fordonstrafik. Vår busschaufför blev lite för ivrig så plötsligt satt vi fast i lös sand. Till vår hjälp att komma loss kom ett till husbil ombyggt tyskt räddningsfordon med två familjer, som hade draglina att dra bussen tillbaka till fast sand.
Kyrkogården på Römö innehåller gravar från världskrigen och också gravsatta valfångare som omkommit på sina resor till Grönland.
För att komma vidare till Sylt åker man färja som tar ca 40 min och från Sylt åker man biltåg i drygt 30 min till Niebüll på tyska fastlandet. Sanddyner finns det gott om på Sylt men också den trevliga "huvudstaden" Westerland. Vid kusten finns en 6 km lång strandpromenad. Solen sken och lunch på uteserveringar lockade.
Fjärde dagen blev det heldagsbuss för att komma hem. Att resa med Sagsjöns medlemmar är en trivsam upplevelse.

Staffan Holmgren

Fler bilder finns i bildgalleriet.