Astri Bergman Taube- ett konstnärsliv

Barbro Olsson, som är ansvarig för programmen i våra Kultur/Hälsoträffar, hälsade 45 medlemmar välkomna till att höra Brittmo Bernhardsson, f.d. landshövdingsfru i Göteborg, berätta om Astri Bergman Taube och hennes liv som skulptör och maka till Evert Taube.
Ett liv, som engagerar och som tack vare Brittmo i samarbete med Astris och Everts son Sven-Bertil och vår drottning Silvia och några till, är dokumenterat med en utställning på Röhsska museet i Göteborg. Utställningen består av många hyllmeter med bl a 2500 brev, som Evert under sina utlandsår skrev till sin hustru men även några hundra svarsbrev. Utställningen invigdes av vår drottning år 2006. Dessutom är en rikt illustrerad bok utgiven.
Föredraget inleddes med en sång, som Evert skrev till sin hustru på deras 30-åriga bröllopsdag. Därefter berättade Brittmo, att Astri träffade Evert under sina år i en konstnärsskola i Paris. Hon flyttade med Evert till San Remo och de förlovade sig. Men när Astris pappa, konstgjutaren Herman Bergman, fick reda på detta och efter vissa efterforskningar funnit, att Evert inte skulle vara en passande svärson, fick han Astri till att bryta förlovningen. Hon flyttade hem och blev elev hos den berömde skulptören Carl Milles. Efter 5 år träffades dock de unga tu igen och då blev det giftermål 14 jan. 1925. Astri, som var en mycket duktig elev och som redan gjort ett antal berömda alster, valde dock barn i st för stora skulpturer. Men så småningom började hon arbeta igen och då med mindre föremål som huvuden av barn men också av kända vuxna människor.
En liten skulptur bland många, som Astri har gjort, är Lisebergsapplåden – ett pris som delats ut alltsedan 1979 till "någon som gjort Sverige gladare".
Sjösala, som var familjens sommarresidens, engagerade Astri mycket. Huset fylldes med manuskript m.m. men förstördes av brand 1969. Dock byggdes allt upp igen.
Evert dog 1976 och först därefter kunde Astri helt ägna sig åt skulpturering men tyvärr blev det inte i så många år då hon dog 1980.
Allt intressant, som vi fick oss till livs, kan tyvärr inte återges här. Föredraget avslutades med ytterligare en av Everts sånger till Astri.

Sven Larsson