TYSKA VINVÄGAR Resa 23-28 september

Tidig lördagmorgon hämtade Strömstad Tanum Buss med excellente chauffören Björn upp 39 SPF-are på fem ställen i StorGöteborg för färd söderöver. På Rasta Hallandsåsen kunde man inhandla bl a kaffe med härlig räkmacka till jubileumspris. Rasta fyller 50 år. På färjeterminalen i Helsingborg mötte vår eminente guide Max Sjöblom upp. Han ledde oss sedan alla dagarna med information om praktiska och intressanta uppgifter i väl avpassade portioner. Det gav rikliga tillfällen till samtal och sömn för oss resenärer under de långa transportsträckorna på de danska och främst de tyska motorvägarna.
I Rödbyhavn blev det en kort väntan innan vi kunde åka ombord på tyska färjan Deutschland där man kunde köpa god lunch och även diverse drycker och godis att förnöja resan med. Som vanligt ger inte färden i norra Tyskland så många utrop om vackra scenerier, men till slut nådde vi Bremens sidostad Delmenhorst och vårt hotell Thomsen. Efter den sedvanliga incheckningen middag i restaurangen.
Söndagen bjöd på tidig mättande frukost och vidare färd på lastbilsfri autobahn (långtradarna står stilla fredag kväll till söndag kväll) utmed vittomfattande åkrar med majsodlingar. Givetvis då och då avbruten av köer (stau) och även ett större vägarbete som föranledde förbifart (umleitung) vid staden Vörden. Motorvägarna repareras på många håll och några nya byggs enligt guiden inte f n. Vi passerade utanför städerna Osnabrück och Münster som påminner oss om Westfaliska freden 1648.
Vi anlände så småningom till Kloster Marienthal i Ahrdalen där man kunde se hur reparationerna fortfarande pågår efter de svåra översvämningarna förra året. Här serverades sen lunch bestående av oerhört goda flammkuchen (ungefär som pizzor fast med lövtunn deg). Efter lunchen var det resans första vinprovning av både vita och röda viner. Vingården hade en gång varit kloster och drevs nu som kooperativ. Tvärs över gården kunde man se en stor kyrkoruin, som stod kvar efter svenska arméns beskjutning 1632. Marienthal ligger i Tysklands största rödvinsområde. På klostertiden garanterades nunnorna en tunna (1 000 l) rödvin per år.
Vi nådde på kvällen Cochem i Moseldalen och hotell Karl Noss på Moselpromenade 17. Efter middag blev det promenad på gator där man fick intrycket att man sparade på belysningen.
Måndagen bjöd liksom alla resans dagar på sol och värme. Som mest hade vi 23 gr. Vi följde Mosel ner till Bernkastel-Kues och vinprovning hos Weingut Anton Zimmermann. Alla provningar bjöd på rikligt med vin och information om vinodling, druvsorter och vintillverkning. I Moselområdet utgörs produktionen till 90% av vita viner varav 60% utgörs av rieslingdruvan. De flesta vingårdarna är familjeägda, relativt små och som gått i arv i generationer. Anton Zimmermann grundades 1607. I Bernkastel blev det tillfälle till promenad i staden och undertecknad med hustru tog också chansen till en timmas flodbåtsresa på Mosel.
Resan fortsatte till Neustadt an der Weinstrasse i vindistriktet Pfalz och vingården Paul Nickel & Söhne. Sex viner provades och här liksom på de andra vingårdarna vi besökte blev det tillfälle att göra inköp. På kvällen middag på vårt hotell Achat.
Tisdagen blev det kortare bussturer. Vid besök i Schlosskirche i Bad Dürkheim kunde vi konstatera att staden bombades i mars 1945. I den nyuppförda kyrkan bevarades en del konst från den bombade kyrkan. I staden finns världens största öltunna och även ett graderverk som används för kurbehandlingar genom aerosolbehandling efter saltutvinning.
I den närliggande staden Deidesheim provade vi vin hos Weingut Julius Ferdinand Kimich. Här berättade man att klimatförändringarna påverkar så att man numera kan odla Cabernet sauvignon och Merlot. På kvällen blev det middag på vinodlarföreningens hus i samma stad.
Onsdag och torsdagen blev det mycket motorväg, men vi stannade i den vackra korsvirkesstaden Alsfeld på onsdagen och gick stadspromenad. Övernattning skedde i Bremen på Intercity Hotell alldeles invid järnvägsstationen. På kvällen blev det en stadspromenad till torget med det vackra rådhuset och konstverket Bremer stadsmusikanter.
På torsdagen blev det möjligt att göra kompletterande dryckesinköp hos Calles i Heiligenhafen. Nöjda var vi hemma på resp orter på kvällen.

Staffan Holmgren

Mera bilder här.