Besök hos Dahls Bageri

Dahls är göteborgarnas bageri sedan 1925.

Vår guide Clas Baad från Dahls Bageri tog emot oss 26 seniorer från SPF Sagsjön. Han gav oss en del fakta och historik om företaget. Det är fortfarande familjeägt efter flera generationer. Lokalerna som de huserar i nu har de varit i sedan 3 år tillbaka. De är ombyggda och anpassade till den verksamhet de har. Brödet och bakverken som de bakar levereras till dels ett antal egna butiker och dels till många matbutiker i regionen runt Göteborg, från Uddevalla i norr till Kungsbacka i söder och inåt landet Borås m.fl. orter. Eftersom vi var så många delades vi upp i två grupper. Vi fick se stora bakugnar, kylrum och tillredningsmaskiner. Allt var automatiserat och degblandning till bröden skedde genom att använda datorer. De finare bakverken som tårtor och kakor krävde en del hantverk av duktig personal. Allt mjöl köptes från Berte kvarn i Halland. Även de övriga ingredienserna togs från lokala leverantörer förutom kanel, mandel och saffran som vi inte odlar i Sverige.

Just när vi var där var semlorna en stor grej. De hade en särskild maskin/rullband som färdigställde semlorna dock med lite hjälp av två personal som skötte gräddspritsning. Semletillverkningen startade den 2/1 och pågår ca 10 veckor med en topp till fettisdagen den 25 februari.

Efter rundvandringen fick vi tillfälle att handla i butiken som finns i anslutning till bageriet. Clas Baad berättade att på tisdagar lämnar de pensionärsrabatt. Tyvärr hade det inte gått att organisera en fikasittning enligt Clas Baad, då vi var så många men det fanns i alla fall en kaffeautomat som vi fick ta kaffe ur.

Maj-Britt Fröberg